Ще се наложи България да вземе нов дълг. Лихвите обаче в Европа растат и ще се стигне дотам само за лихвата да плащаме около 2 млрд. лева. Тази мрачна прогноза направи пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков. 
 
„Нов дълг ще се наложи да вземем. Колкото по-рано го направим, по-добре.

Вчера Централната европейска банка рязко вдигна основния лихвен процент, което означава, че от понеделник, ако излезем пак на външния пазар, дългът ще е с 1% по-висок, отколкото през тази седмица. Всяко закъснение води до все по-скъп кредит“, заяви бившият ковчежник, прочул се с т.нар. бюджет „постна пица“.

„В момента, в който започнем да вземаме нови дългове, ще стане само лихвата около 2 млрд. лева. Затова много трудно през следващата година може да говори за покачване на доходите. Трябва да се подпомагат най-слабите социални групи, а не да раздаваме на всички. Няма достатъчно пари, а и Европа влиза в икономическа криза. Германия вече е в рецесия“, обясни той.

„На вътрешният пазар вече се искат високи лихви – около 6%. Това е три пъти повече, отколкото през юни“, изтъкна експертът. 

„Решението на служебният кабинет да не внася нов бюджет, а да удължи настоящия и за догодина, е много разумен ход, защото каквато и макрорамка да беше влязла в парламента, щеше да има сериозно наддаване от различните политически сили, за може да се позиционират към следващи избори. Това, че не внасят нов, а продължават бюджета и за следващата година, забавя това наддаване за пролетта на следващата година“, коментира бившият министър. 

„През следващата година пак се задава дефицит от 4-4,5%. Той щеше да нарасне до 7-8%, ако бяха предложили нов бюджет, тъй като партиите искат допълнителни разходи. Така бихме влезли в още по-голяма дългова спирала. По този начин поне тя се забавя“, добави той.

„Реално от януари ще се харчи по 1/12 от сегашния бюджет. Той обаче е на дефицит, което означава, че няма пари за следващата година и за социални разходи, и за инфраструктурни проекти. За следващата година трябва да се намери някакъв баланс между тези две пера на бюджета, защото в противен случай няма да тръгнат (б.а. ремонтите по) магистралите и по-големите проекти.

Затова до април може да изкараме с такъв временен бюджет“, заяви Дянков. 

„По Плана за възстановяване и устойчивост парите, които трябва да дойдат от Европа, са за инфраструктурни обекти. В момента, в който е първото разплащане, то ще покрие дефицита от социалните. Очаква се да е през декември“, добави той.

„Бюджетът за тази година има дефицит за около 3 млрд. лева, които липсват. За да се покрие тази дупка, почти всичките 2,6 млрд. лева, които трябва да дойдат от Брюксел в средата на декември, ще отидат за покриване на социалните разплащания, а не за инфраструктурни проекти, както трябва да бъде. Затова влизаме в 2023 г. с този дефицит. Отнякъде тези пари трябва да дойдат за инфраструктурата“, подчерта бившият ковчежник. 

„Ще имаме редовно правителство. То ще се състави с първия или с втория мандат. Нужно е да е достатъчно широко, за да може на плещите си да изкара цялата отговорност и да обясни, че реално имаме само толкова пари, колкото може да си позволим без вземането на огромни дългове, както няколко партии вече искаха за следващите години“, добави той.

„В момента не изпълняваме два от трите критерия за членство в еврозоната – нито инфлацията ни е под средната за Европа, а дори е много над нея, нито пък покриваме 3% дефицит. Невъзможна е да влезем в началото на 2024 г. Дори и за 2025 г. не сме готови“, каза още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук