Рано тази сутрин се разбра доста приятна новина, свързана с пакета „Мобилност“. След като преди дни стана ясно, че България е загубила битката в Страсбург, то преди по-малко от час председателят на ЕП Антонио Таяни извадил пакета от гласуване в залата.

По повод извънредната новина българският евродепутат Ангел Джамбазки написа следното в личния му фейсбук профил (публикуваме думите му без редакторска намеса):

„Добро утро, уважаеми. След като усилията на цялото българско общество да защити българския национален интерес в ЕС бяха провалени зрелищно от безобразно безотговорното поведение на български представители в ЕП, които не си направиха труда да дойдат на работа, вариантите пред нас са следните: 

Борисов с извънредна новина за пакета "Мобилност"! 

1. Председателят на ЕП да уважи писмото подписано от част от българската делегация и членове на ЕП от Централна и Източна Европа и да върне пакета в Комисията по транспорт на ЕП, заради огромния брой предложени поправки, които направихме. По правилник те трябва да са над 50, за да има такова искане, ние сме вкарали над 2000. Имаме право на това. 

2. Председателят на ЕП да подложи на гласуване в 10.00 часа местно време искането ни, на 38 представители в ЕП за недопустимост, поради голям брой предложени промени и липсата на превод на всички езици. Имаме право и на това.

3. Председателят на ЕП да подложи на гласуване в 12.30 местно време, преди блока с гласуването искането ни за оттегляне на Пакета "Мобилност" и връщането му в Комисия по транспорт. Имаме право и на това.

Ако нищо от това не е в наша полза, ще поискаме разделно гласуване на всяка поправка, а аз лично ще поискам поименна проверка на всяка поправка, която не ни удовлетворява. Това ще удължи гласуването само на този документ с повече от 5 часа. В тези пет часа ще искаме прекъсване на заседанието на всеки десет минути, което само по себе си ще ни добави още един час.

Това ни е спасителният план, основан на правилника за дейността на ЕП. Пак повтарям, вече можехме да сме решили този въпрос. Но не сме, заради безобразна безотговорност, глупост, лъжи и наглост.

Настоявам незабавно да се спрат всички спекулации, за това какво ще се случи днес, защото не само не помагат, а тежко пречат. Могат да провалят последната ни възможност“.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!