В отсъствието на трима български евродепутати 3 гласа не достигнаха пакет „Мобилност“ 1 да отпадне от дневния ред на започващата сесия на Евроепйския Парламент (ЕП). Tова каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и член на председателството на ЕП д-р Андрей Ковачев, цитиран от Фокус.

„Това не е краят. В сряда ще започне гласуването, но е с над 1600 поправки по текстовете. Това не се случвало никога в ЕП. Аз не смятам, че сме загубили битката и че този пакет може да мине през този мандат. 1600 поправки – това означава, че евродепутатите ще спят няколко дни в пленарна зала – няма как да се случи. При така състоялата се ситуация председателят на ЕП Антонио Таяни може да върне този закон и той отново да отпадне от гласуване в пленарна зала“, каза евродепутатът. 

Транспортният министър: Бесен съм! Това "пакетче" няма да стане 

Андрей Ковачев прогнозира, че ще има опити от страна на други евродепутати за групиране по съдържание на определени поправки. 

Българските евродепутати ще искат разделно гласуване. По думите му казусът е прецедент – за първи път в пленарна зала ще влиза законодателен акт без да е минал през ресорната парламентарна комисия.

Един от тримата евродепутати, който не са гласували за пакета, се оказа Николай Бареков ("Презареди България"/ЕКР). Другите двама са Светослав Малинов (Реформаторски блок/ЕНП) и Нежми Али (ДПС/АЛДЕ).

В личния си фейсбук профил Бареков обясни защо не е натиснал кошчето (публикуваме думите му без редакторска намеса):

„Понеже умни журналисти ме питат: Натисна ли копчето и как го натисна. Отговарям. Днес не участвах в гласуването ЗА бизнеса на транспортните олигарси и по този начин ПОДКРЕПЯМ по -добри условия за труд и по-високи доходи за българските работници. Аз съм против робските условия на труд за българските шофьори на тежкотоварни камиони. Още преди години пръв от българите алармирах с позиция в пленарната зала на ЕП транспортните босове да подобрят условията на труд и заплащането на своите наемни работници. Изпълних волята на моите избиратели, пратили ме в Брюксел, да работя за подобряването на техните доходи, социално положение и условия на труд. Нека лобистите на транспортните олигарси, които финансират укриващия се в САЩ издирван от медиите политик, сега се поставят на мястото на един обикновен български шофьор на ТИР. Нека големите “патриоти” Джамбазки, Новаков и ДПС прекарат 2 месеца по пътищата на Европа и да спят в “суперлуксозните” кабини по бензиностанциите. Да задоволяват хигиенните си нужди по 70-80 дни нонстоп по тоалетните на безиностанциите редом с други турски, арабски и азиатски колеги, поставени при равни условия с българите и румънците. Знам, че на Джамбазки ще му хареса, за другите - не съм особено сигурен. Едно е да спиш по депутатските кабинети в Брюксел и Страсбург, за да пестиш по 300 евро режийни на ден като евродепутат, друго е да живееш като скот в кабината, за да храниш децата си. Не съм на страната на лобистите и на олигарсите, на страната на хората на наемния труд съм. Нека евродепутатите от ГЕРБ, Джамбазки (ББЦ) - ужким патриот, ДПС и БСП обяснят на гражданите защо не защитават българските работници, които гласуват и за тях с надеждата да се борим за тяхното достойнство в Брюксел. Особено - искам отговор от четиримата от БСП начело с лидера на ПЕС Сергей Станишев, които днес пак гласуваха срещу хората на наемния труд и ЗА едрия бизнес?“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!