Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ексговорителят на Мултигруп проговори за Божков и Илия Павлов

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/eksgovoritelyat-na-multigrup-progovori-za-bozhkov-i-iliya-pavlov_news724297.html Blitz.bg

Димитър Недков разказа защо двамата са се познавали, каква е целта на Гешев и даде прогноза за бъдещето

София, България 02 Февр. 2020, 14:07 27370 прочита 24 коментара
Като си направих една равносметка, той май остана последният от Г13. Или както аз ги наричам групата на пилигримите, които се опитваха да откриват нов свят. През 90 те години изпълзяхме всички от панелките и очаквахме, че ще видим рая. И аха, аха да се върнем обратно. Но имаше хора, според обстоятелствата, които се опитваха да направят нещо. 

Така писателят и бивш говорител на групировката Мултигруп Димитър Недков коментира ситуацията около Васил Божков. 

Илия Павлов и Божков бяха много близки. Те бяха интелигенти хора, така писателят коментира снимка, показана в студиото, направена в сградата на парламента, на която Божков и Павлов седят на една маса за кафе.  

"Главният прокурор е интересен персонаж. Казвам го като писател. Не мога да обсъждам професионалните му качества, но изпитвам респект към този тип професии, които се нагърбват да определят кое е злото и доброто. Но това е първият главен прокурор, който казва защо се опитва нещо да прави", каза Недков.  

"Другите не обясняват. Той си казва неговата версия: Аз го правя защото... Иска да сложи край на криминалния преход", каза още Недков. 

Коментирайки, дали идва края на криминалния преход и нас, писателят каза, че навсякъде след Потопа и след убийството на Кайн се почва криминалния преход на човечеството и не е завършил до сега. Въпросът според мен е, че никъде не свършват криминалните преходи, но всеки си знае мястото в обществото. 

"Богатството е много относително нещо, особено при днешните модели на икономиките. Днеска си богат, утре може да не си. Изпратих Павлов  с две монети, за да си плати на лодкаря. Интересното е, че след такива случки то се разпада. Още след втория час започва разграбването на такива формирования", коментира още Недков. 

Помолен да коментира пътя на забогатяване на Илия Павлов, писателят каза, че не е запознат с материята. 

"Не мога да коментирам икономически материи, никога не съм се занимавал с икономиката и бизнеса на Мултигруп. Аз съм се срещнал с Илия Павлов доста по късно след първия му милион - в периода Костов. Нищо не е отвоювал Костов. Той си заслужава отделна оценка", каза писателят. 

Репликата за опашката и гущера не е на Илия Павлов, а на Георги Кадиев, който по онова време е журналист. Тогава Павлов е бил на бизнес училище в САЩ, разкри още той.  

Говорейки за връзките между бизнес и политици, Недков каза, че няма бизнес, който да не се стреми да плаща за влияние, но законно. Това е бизнес. Има 12 700 лобистки компании в Брюксел. 

"Проблемът не е дали бизнесът купува политици, защото бизнесът всяка сутрин се събужда с един проблем в главата си - ще завърти ли колелото днес, всичко, което е постигнал, да заработи. Политикът не се събужда с това, Проблемът е, че почти няма в България политик, който не се продава", каза също Недков. 

"Типажът Гешев с неговите акции, сюжетната му линия, кога се появява? Те се появяват когато е достигната критичната, конфликтна точка. Първо, политиците са превърнали службата на народа в бизнес, ужасяващ бизнес. Бизнесмените допускат другата фатална грешка, че те може да управляват държавата. Тогава се появява прокуратурата", каза Недков. 

В студиото той припомни и своя прогноза за 2020, че не му е трудно да отгатне какво ще се случи в прехода. Той на шега бил казал, че "ще дойде ревизора и наистина дойде ревизора". 

По думите му, Павлов и Божков бяха по-смели момчета, сегашните са по-страхливи.  

Недков заяви, че не се интересува от хода на разследването на убийството на Илия Павлов. 

"Не съм се интересувал от разследването на убийството на Илия Павлов. Тогава той падна в краката ми, сложихме го в колата и това е. Сигурно си е тръгнал щастлив, защото последното нещо, което е видял, са чисти детски очи" спомни си Недков. 

Въпросът не е към мен, защо убийството не е още разкрито. Възможностите са много. Въпросът е да не решат, вземе ли се решението, няма връщане назад, добави той. 

Недков направи и прогноза за бъдещето около бизнеса на Божков. 

Хазартът е политически инструмент, той контролира масите. Под хазарт трябва да разбирате от билетченцата за търкане до луксозното казино Роял, където Джеймс Бонд спасява света, играейки. Там се научават много неща. Много от тайните, които изтичат, това са в казината посетителите. Чрез хазарта можеш да ги закопчаеш по различни начини. Хазартът е възможност за разплащане. Политикът застава до масата и печели 50 000 долара законно. 

Мисля, че не остана човек, освен Божков, който през целия преход да знае доста интересни неща. Но това си е работа на специализираните органи, каза Недков.  

24 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам