Премиерът в оставка Кирил Петков обсъди с президента на Азербайджан възможността за допълнителни доставки на азерски газ за България. Ще бъде ли Азербайджан надежден партньор за дългосрочни доставки на газ? Отговор на този въпрос тази сутрин по Bg On Air даде д-р Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликтите.

"Енергийната криза в Европа само ще се задълбочава. Това посещение на премиера е опит да се смекчат ефектите от тежката зима, която ни предстои. Азербайджан е надежден доставчик на газ и може да разчитаме на него, но зависи какви доставки ще бъдат договорени. Газът се използва не само в домакинствата, хубаво е да имаме ясни изчисления", коментира Иванов.

Той предупреди, че много бързо ще минат два месеца, след което нямаме да имаме свобода за търсене на алтернативи. По думите му трябва да имаме план Б за зимата, дори количествата газ да изглеждат достатъчно.

"Зимата е непредвидима, не знаем как ще се развие отоплителният сезон и дали са взети предвид климатичните прогнози. За нас газът е не само отопление, той е и логистика. На този етап няма план Б, но правителството трябва да измисли някакъв, защото рискуваме да останем без газ. Този риск е много голям", подчерта още експертът.

Според него все още Европа може да разчита на втечнен газ от САЩ и на газови доставки от Азербайджан.

"Занапред трябва да имаме ясна и устойчива стратегия как да се еманципираме от руското енергийно влияние. Това трябва да е първостепенна задача на правителството. Кризата при избори ще се бъде сериозна - ще се стигне и до токова криза, до още по-сериозна ценова криза, инфлацията ще продължи да пълзи нагоре. Цената ще я платят гражданите".

Относно войната в Украйна, Искрен Иванов е на мнение, че от страна на Русия ще бъде изпитана докрай готовността на европейския проект да съществува. 

"Еманципирането от Русия няма как да стане за два месеца, то трябваше да стане плавно. Сега цената ще я платим ние - шоково. Европа не си даде сметка, че изкривява интеграционния процес. Преди всичко българските граждани искат отоплителният им сезон и жизненият им стандарт да бъдат обезпечени. За тях войната в Украйна е на заден план", посочи той.

След газта ще дойдат други ресурси, от които ще трябва да пестим, смята Иванов, според когото съществува сценарий за възобновяване на газовите доставки от "Газпром". 

Експертът изтъкна също, че Русия е единствената ядрена сила, която предвижда употребата на ядрено оръжие за нападателни цели. По думите му ще се увеличава рискът от използване на ядрени оръжия, докато няма диалог между лидерите на Русия и САЩ. 

"ЕС ще е жертва на тази война при провокация на границата с Полша или в Брибалтика. Рано е да говорим за Трета световна война. Може да има такава, ако НАТО влезе в конфликт с Русия. Най-рационалното решение е да избегнем ядрена война", завърши Иванов.