Религиозният радикализъм е една от най-опасните форми на екстремизъм, тъй като мобилизира вярата на хората, за която те са готови да дадат живота си или да отнемат такъв. Това каза експертът по антитероризъм Христо Смоленов, цитиран от Фокус.

По думите му този вид радикализъм обхваща по-широка социална група, като най-застрашени са държави с наличието на повече малцинствени групи. 

„Държавата не бива да отстъпва от контрола на религиозния радикализъм у нас, защото където тя отсъства се намесват други чужди сили“, обясни той. 

„Ние не можем да се справим с проблема, ако допуснем той да се развие на наша територия. За това апелът и цялата отговорност е към държавата. Ако държавата не вземе мерки за блокиране на тези тенденции обществото няма сили, нито ресурси. Обществото ще се раздере от конфликти, които водят до гражданска война. Радикализмът, екстремизмът, бива отдолу и отгоре- свързан с властващи кръгове и от фанатиците, които са тяхната социална база. Когато дефинираме религиозният радикализъм не можем да го свеждаме до една конфесия и конкретно вероизповедание“, каза той. 

Христо Смоленов коментира още, че религиозният радикализъм вече има корени и у нас, заради политическата безнаказаност, прилагана с години. „Бедността обаче е това, което предпази страната ни подобни влияния да нахлуят по-рано у нас, като все още има шанс за противодействие“, каза експертът.