"Дронът е летял в международно въздушно пространство и е паднал в международни води. Независимо дали става дума за инцидент, или за нещо друго, това е най-опасната ситуация от гледна точка на това, че руски и натовски сила са били в пряко съприкосновение. ... Случаят е в контекста на войната в Украйна и затова е рисков". 

Коментара направи пред БНР експертът по сигурност Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната, и припомни с примери, че и друг път сме били свидетели на подобни действия на руски пилоти.

По думите на Йордан Божилов едва ли ще има по-голяма ескалация във военните действия:

"САЩ и НАТО категорично заявиха, че те не искат да ескалират отношениета с Русия и да се влиза в конфликт. Предполагам, че и Русия няма интерес да се конфронтира с НАТО. Видяхме дипломатическа реакция, няма военна реакция от страна на САЩ и очаквам с това да бъде до голяма степен изчертан този инцидент".   

Според него може да има негативно развитие на нещата, ако Русия се опита да извади американския безпилотен самолет от водите на Черно море:

"Това са изключително секретни технологии и Русия естествено би искала да ги придобие. САЩ съответно биха направили всичко, за да не попаднат те в руски ръце".

 Експертът по сигурност подчерта, че Русия има предимство във военната сила в Черно море пред страните от НАТО - Турция, Румъния и България:

"Москва се опитва да наложи собствени правила за пребиваване на военни сили в Черно море - и военноморски и военновъздушни".

Божилов беше категоричен, че този безпилотен самолет трябва да се разглежда от гледна гточка на дейностите на НАТО, тъй като Алиансът има планове как да защити и да отбранява териториите на своите членки, в това число и България.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук