2017-а ще бъде годината на големите разобличения, ще стане ясно кой създаде, организира и подкрепя „Ислямска държава“. Това прогнозира Христо Смоленов, експерт по сигурността, цитиран от "Фокус". Според него има политически чадър над тероризма, а новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп разполага с аргументи, които се заканва да направи обществено достояние. 
„Боя се, че 2017 година ще бъде изключително драматична, че ще зачестят терористичните актове от типа на тези в Германия и Турция. Между другото почеркът на атентата срещу бара („Рейна в Истанбул“ – бел. ред.) изключително прилича на атентата срещу летище „Ататюрк“.

Бих казал, че в самата Турция е пълно с диверсанти - добре обучени, с мисия, със съответните подготовка и въоръжение. Проблемът е как ние се консолидираме за отпор на това, какво правим за самозапазване, какво правим като хора, можещи да осмислят опасността, за да опазим собствената си държава и собствения си народ“, коментира Смоленов.

Той допълни, че в България през 2017 година ще има предизвикателства, за които държавата ни не е подготвена, но народът е.