"Очаквам разплитане на случая "Нотариуса", но не в цялост, а колкото да се замажат очите на обществото. Ще има изгорели брънки по веригата, но съм скептичен, че цялата схема ще излезе на светло и всички виновни ще понесат отговорност".

Това заяви пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

От 2004 г. Мартин Божанов е в архивите на прокуратурата и то не с един сигнал, но нищо не се случило, отбеляза той.

"Безспорно е налице бездействие на институциите".

Парламентът няма кой знае колко полезни ходове, освен да направи анкетна комисия, смята Марков. 

"Мога да се сетя за поне още десет временни комисии, които не дават очакваните резултати. Единственият ѝ смисъл, който би допринесъл за някакво изясняване е, тя да действа абсолютно прозрачно, да няма засекретени заседания и информация. Ако това се случи пред очите на обществото, има някакъв минимален шанс поне част от този пъзел да излезе на светло".

Това е слабият инструмент на парламента. Силният е кадровата политика, отбеляза той.

"Парламентът години наред не изпълнява функциите си, а ако го прави, не го прави морално. Една анкетна комисия няма да поправи тази вина. Трябва да се постави на дебат как се кадрува в съдебната система

Очаквам да разбера къде в системата на прокуратурата е слабото звено. Притеснително е, че най-вероятно ще се стигне до посочването на един или двама прокурори, които ще излязат най-често фигуриращи по тези сигнали и преписки. С това ще спрем и ще кажем, че проблемът е решен.

Става въпрос за схема, която функционирала повече от десет години и в която са участвали десетки лица - става въпрос за частни клубове, за членски карти - дали обществото ще остане убедено, че бездействието на един или двама прокурори от средно към ниско ниво в йерархията е това, което е цялата схема. Не звучи убедително. 

Трябва да се проверят всички случаи, в които името на лицето Божанов е споменато, да се провери при кой съдия и прокурор са били. Имало ли е смяна в хода на делото? Това са неща, които са лесни за изследване. Прокуратурата е държавен орган с широки правомощия". 

Явно това са схеми, които са устойчиви и стават със знанието на високите етажи в системата, заключи Марков. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук