Над 250 евро на мегаватчаса е нашата прогноза за цената на газа за януари. Успокоително е, че Турция създава газов хъб, с помощта на "Газпром". Ще миксират газ от различен произход - руски, египетски, азербайджански, ирански, който ще е собственост на турската компания "Боташ". Ще купуваме от тях.

Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски  в ефира на Нова Нюз.

"За януари 2023 г. искането е 30% нагоре на цената на газа заради Чирен. Потребява се скъп газ, нагнетен по времето на високите цени на суровината. През Турски поток обаче се движи 99% руски газ през посредници.

През 2023 г. имаме ангажирани количества на LNG слотове и договорки за внос на втечнен газ. В Турция и Гърция имаме обезпечени слотове, трябва да живеем спокойно, газов недостиг няма да има", успокои експертът.

По думите му е неизбежен ръстът на цените на оранжерийните зеленчуци заради скока на газа.

"Ще скочат цените на домати, краставици, спанак. Цената на природния газ и горивата е основна компонента в тяхната стойност. Таванът на цената на газа няма да ни се отрази, защото 180 евро на мегаватчаса е много висока сума. 

150-160 евро е нашият таван. Фючърсни сделки между големи играчи като Китай и Катар може да повишат цените на борсите, а Русия също опитва да продава газ чрез посредници", обясни той.

И допълни, че срокът за затваряне на въглищните централи трябва да се удължи след 2038 г.

Според него най-важно е да се завърши терминалът в Александруполис.

"При арбитраж с "Газпром" има много правни условия, които са в наша полза. Ние всеки ден сме спазвали договора, би трябвало да сме в силната позиция. България спешно трябва да приеме нова енергийна стратегия, защото системата ни не може да акумулира голямо количество енергия от възобновяеми източници", алармира Хиновски. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук