20% инфлация до края на годината и нов скок в цените на стоките от първа необходимост от октомври, прогнозират експерти. Най-много се очаква да поскъпнат природният газ - с 40%, транспортът - с 20 на сто, хлябът и храните - с 25%.

Необходима ли е актуализация на бюджета в подкрепа на доходите на домакинствата през зимните месеци, или решението е в ограничаване на разходите и търпение, докато бъде намерен изход от политическата и икономическата криза.

"Основните проблеми, които ще трябва да реши новата власт, са подпомагане на енергийно бедните хора и приемане на мерки за подпомагане на индустрията. ...

Ако дори с 15% бъде намалено подаването на газови доставки към тях, това ще рефлектира в намаляване на производството, което в по-дългосрочен план ще доведе до безработица.

А сборът от безработица, инфлация и стагфлация, която най-вероятно ще видим в началото на следващата година, води до бомбастична политическа обстановка и до много високо социално напрежение.

Това не е само за България, а касае почти всяка една икономика в ЕС, което означава, че ще има нужда от решение на централно ниво в ЕС на тези проблеми".    

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук