"Има по-важни елементи, които държат Шенген настрана. Той не се отдалечава, но не предприемаме кой знае какви действия за приближаването към него".

Това заяви пред БНР Мариян Събев - анализатор в програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията. Според него всичко е въпрос на приоритети и капацитет. 

По всяка вероятност засичането на Ангел Христов в страната се случи заради неговата смърт, изказа мнението си той и добави, че може само да се спекулира за това дали МВР щеше да разпознае неговото присъствие в България, ако това не се беше случило. Няма оперативни данни за това дали и друг път е бил у нас.

Все още имаме много малко данни, подчерта Събев и добави:

"Натрупа се появата на доста лица, които бяха позабравени в продължение на десетина години - лица от ъндърграуда, биши барети, хора, свързани със структурите на МВР, които от около месец започнаха отново да се появяват в полезрението на обществото. Има натрупване на обстоятелства, заради което вече не може да се приема като чиста случайност".

Той не изключва връзка между случилото се в България и това в ЮАР преди дни. Според него сега е интересно какво ще покаже разследването. В близките дни, до седмица ще имаме поне някакви отговори, предполага Събев. 

По думите му преминаването на един субект в страната не трябва чак толкова да ни изненадва. Няма толкова възможности за пресичането на един единствен човек, отбеляза той и подчерта, че много рядко подобни лица биват задържани на границата

"На границата само се поставя маркер и лицето бива задържано в последствие в ситуация, в която не представлява заплаха за живота и здравето на други хора". 

Преминаването през зелена граница е един от вариантите, но според него не е най-вероятният сценарий да е минал с група мигранти. Такова лице би създало повече проблеми за групата.

Според него тази промяна в момента е вероятно да доведе до засичането и на другия брат Галев. Той смята, че е ниска вероятността и той да е в България в момента или ако е бил тук, вече е напуснал.

"Очаквам едно рапортуване, което ще се случи под една или друга форма. Някой ще трябва да поеме служебната отговорност за случващото се", каза в заключение Мариян Събев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук