Бюджетът е напрегнат, с трудноизпълними приходи, които са завишени със сериозни числа. Очакванията са разходите да бъдат до 9 млрд. лева повече, около 5 млрд. от тях ще отиват за социални цели, 2,5 млрд. лева – за пенсии, 1,2 млрд. лева – за хора с увреждания. Здравните плащания ще бъдат с над 1 млрд. лева повече“. Това коментира тази сутрин в ефира на bTV Пламен Димитров, президент на КНСБ.

„375 млн. лева са сложени в централния бюджет, за да се дават към заплатите, които са най-зле – това не е политика по доходите“, посочи още той.

„Основната причина да не подкрепим държавният бюджет е макрорамката. Приходите са не само напрегнати, но и трудноизпълними. Това е заради високите прогнози за ръст на българската икономика през следващата година и заради високата прогноза за инфлация“, коментира и Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Според него, ако приходите не бъдат изпълнени, има риск от бюджетен дефицит. Той посочи още, че не са предвидени реформи и политики, които да задвижат българската икономика.

Иванов смята, че трябва да се направят реформи в държавната администрация и оптимизации в министерства и ведомства, защото има такива с дублиращи функции и разширен щат. Такива оптимизации обаче не са планирани. Индексирани са просто разходите за издръжка с инфлацията.

„За първи път тази година ръстът на минималната работна заплата е двуцифрено число, но първата му цифра е двойка. Тя расте с близко 20%. Начинът, по който е определена обаче, за нас е неправилен. Тя е фиксирана на 50% от средната работна заплата. Средната работна заплата обобщава пазарът на труда, но тя е различна в различните сектори, а някои са много по-високо платени“, посочи още Добрин Иванов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук