Конспиративното въображение се развихря. То има способност да прави връзка между абсолютно различни неща. Друг е въпросът каква част ще отговарят на реалността.


Това коментира социалният антрополог Харалан Александров по повод опитите за манипулация със записи и снимки срещу премиера Бойко Борисов.

"Тези, които вярват в определена политическа партия, ще продължат да й вярват. По-тревожно е, че изчезва неутралното пространство за моралната рефлексия. Скандалът става изключително важно. Скандалът е норма.

И това сега е връщане към нормалността след края на пандемията", заяви той в предаването "Панорама" по БНТ.

И добави: „Скандалът е силно еротизиран”.  „Той е свирепо нападнат и в режим на неизбежна отбрана, какво друго да направи, освен да обясни?“, коментира още той.

Социалният антрополог отбеляза, че първата вълна с телефонния запис хвана дикиш и много хора повярваха. Втората вълна със снимките обаче е била възприета по различен начин. Харалан Александров даде пример с това, че реакцията сред хората е била с коментари от рода:

„Да бяха хвърлили и малко диаманти!“ „Това, което изби рибата, бе снимката с голия премиер. Мъжете силно се разтревожиха, а жените се умилиха и се трогнаха.

Имаше порив да бъде защитен, все едно виждат в него бебе, което имат нужда да го завият – да защитим уязвимото тяло на нашия лидер“, посочи още Александров.

Политологът Първан Симеонов от агенция "Галъп" пък отбелязва, че неутралните хора по отношение на политиката просто "ще напуснат стадиона". Вместо да вади особено ярки неща, Божков прави анкети във фейсбук. Българите не обичат крупни бизнесмени. Божков неволно прави услуга на Борисов, отбеляза Първан Симеонов.

Според Харалан Александров обаче Борисов не е притеснен от компроматите, а заради световните събития, "да не се окажем притиснати".