Правителството едва ли ще падне. Този протест изглежда нормален и има конкретни искания - те са браншови и защитават конкретни интереси. Оставяме вноса от Украйна в ръцете на тези хора. Това заяви социологът Стойчо Стоев пред Нова тв.  

"Финансовият контекст не се променя. Плановата икономика не работи и държавата не може да задължава секторите. Тя да помогне, означава административно да облекчи дейност. Когато става въпрос държавата да изкупи остатъците -  това си е социализъм, планова икономика", посочи още икономистът Михаил Кръстев.  

Според финансиста Левон Хампарцумян има гигантска разлика между производителите на борсова стопанска продукция и другите производители. 

"Дори да са произвели най-прекрасните патладжани и праскови, ако не успеят да ги продадат, загубата е тотална. При предишните, ако не стигне за "Бентли", то ще стигне за разходите. Това, че не са продали миналата година, защото са сбъркали в прогнозите си, е за тяхна сметка. Да сте чули някой да застрахова продукция? Протестите означават проблем, но не са инструмент за решаването му", каза той. 

"Ако бяха седнали по-рано, щяха да стигнат до сегашните изводи. Този пазар изглежда фалшив, защото е свързан със субсидии, квоти и всякакви правила. Поставил си играчите и си казал: "Хайде, играй". После казваш, че има нови правила и съответно хората се вдигат и протестират", каза още социологът Кольо Колев. 

Кръстев поиска да вземе думата по темата с "майбасите" 

"Това е целта на тяхната дейност - да забогатеят. Така или иначе гостите ви обясниха за разликата в добива на земеделска земя у нас и Европа", каза икономистът. 

"Политическата ситуация е такава, каквато е обикновено - който носи отговорността, сам си я носи. Оставили са мандатоносителите да се оправят сами. Като искате тази отговорност, ето ви я и като опре ножът до кокала, ще ви подкрепим.

Кабинетът се казва "Денков", а не "Денков-Габриел". Това е полето. Разбира се, президентът Радев няма как да вземе друга страна, освен защита на забраната, защото неговият кабинет я въведе", посочи Стойчо Стоев. 

"Качиха ги на пързалката. Не са го използвали този мозък много", коментира още Хампарцумян. 

"Аз съм бил един път в Киев и ядат много по-хубав хляб, отколкото ядем ние. Не знам какво им е качеството", допълни финансистът. 

"Както сам се качиш на пързалката, никой друг не може да те качи. Те си се качиха сами, предвидливо бяха сложили бръснарските ножчета и отдолу е легенът. Всичко това беше предвидимо.

Ако бяха седнали и бяха помислили малко, щяха да измислят много по-добри решения. Това не се отнася само със зърното. Същото е и с енергетиците. Човек остава с убеждението, че тия младежи не знаят какво управляват. Все едно управляват блъскащи се колички в Луна парк", смята Кольо Колев. 

Хампарцумян заяви, че проблемът е, че зърното не е продадено на време, а не е украинското, което им пречи. 

"Руското също натиска пазарите и цените. България е малка, за да влияе на този пазар. Никой не говори за руско зърно, защото е свещено", каза той. 

"ГЕРБ в момента са в най-добрата позиция. Дори при ротацията трябва да запазят тази структура. Ако са мъдри, няма да искат повече власт, а предполагам, че са мъдри. Защо? Защото когато една партия е била толкова време в управлението, трябва да бъде хем в опозиция, хем в помощ на правителството", заключи Стойчо Стоев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук