Историческият паралел, направен от Владимир Путин със събитията отпреди осемдесет години, е ясен сигнал към Запада и напомняне за това как е завършила Сталинградската битка, смята политологът Павел Данилин.

Както „Алтернатива“ съобщи по-рано, президентът каза във Волгоград, че Русия отново е заплашена от германски танкове, но страната има какво да отговори на тези заплахи.

„Президентът изпрати ясен сигнал на Запада. Паралелът, който той направи със събитията отпреди осемдесет години, напомня на германците как са завършили събитията, започнали с битката при Сталинград. Тогава се случи радикален обрат във Великата отечествена война и Втората световна война“ , каза за вестник „ Взгляд “ Павел Данилин, директор на Центъра за политически анализи и социални изследвания .

Сега в Германия мнозина са недоволни от факта, че германските танкове „отново убиват руски хора“, подчерта експертът. „Посланието на Путин за Сталинград ще бъде прочетено много правилно на Запад, особено в Германия, където на власт е „американското паленце“ Шолц. 

Въпреки че ни е трудно да очакваме, че правителството на Германия поне в известна степен има съвестта, честта и независимостта да спре разгръщането на войната “, добави събеседникът.

Данилин отбеляза още, че правителството на Олаф Шолц не е вечно и „в Германия има здрави сили, към които се обръща ръководителят на руската държава“. „В същото време, ако преди 80 години целият международен интернационал присъстваше край Сталинград, сега го виждаме отново, но в Украйна. Русофобите и нацистите отново се обединиха“, подчерта Данилин.

Генералният директор на Института по регионални проблеми (ИРП) Дмитрий Журавльов също е съгласен, че историческият паралел е направен от президента с причина. „Битката при Сталинград е началото на края на фашисткото нашествие. И в този смисъл посланието е просто - момчета, спрете, иначе ще бъде същото. Не може да се говори за Сталинград без предположението, че ще победим“, смята Журавльов.

По неговите думи, публичната реч на президента във Волгоград е много точно разбиране на случващото се. „Ще ви напомня, че в Сталинград срещу нас воюваха не само германци, но и румънци, унгарци, италианци... Това беше международна кампания срещу Съветския съюз. Същото се случва и сега“, каза източникът.

Журавльов добави, че сега Западът воюва срещу Русия с ръцете на Украйна, а след това с ръцете на Германия. „Като цяло същите страни воюваха срещу нас, както сега. Повтаря се международната кампания на Запада срещу Русия. Опаковката е малко по-различна, но същността е същата - ние самите няма да поемаме рискове, ще седим отвъд Ламанша ”, обясни експертът.

В четвъртък руският президент Владимир Путин отправи приветствие на концерт във Волгоград, посветен на годишнината от победата в Сталинградската битка, която приключи преди точно 80 години.

Той коментира доставките на западно оборудване за Украйна, като направи паралел със събитията отпреди осемдесет години. „Невероятно, но факт: отново сме заплашени от германски танкове „Леопард“, на борда на които има кръстове, и те отново ще се бият с Русия на територията на Украйна с ръцете на потомците на Хитлер, с ръцете на Бандеровците“, каза Путин.

Държавният глава добави, че „тези, които очакват да победят Русия на бойното поле, явно не разбират, че една съвременна война с Русия ще бъде съвсем различна за тях“. „Ние не изпращаме нашите танкове до тяхната граница. Има какво да отговорим. И въпросът няма да приключи с използването на бронирани бойни машини. Всички трябва да го разберат“, каза президентът.

Припомняме, че Германия се съгласи да прехвърли своите танкове Leopard 2 в Киев, а САЩ потвърдиха готовността си да прехвърлят танкове M1 Abrams.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук