Не че някога придворният сайт на екс-банкера Цветан Василев „Фрог“ е имал нещо общо с журналистиката, но последните им опити да свържат универсалното за тях „зло“ Пеевски с всяка тема, касаеща фалиралата пирамида КТБ, вече наистина минава в жанра на комедията. Мантрата, че за всичко е виновен Пеевски вече и на децата е втълпена, нищо че твърденията в тази посока обикновено се лутат между зле скалъпена инсинуация и откровена лъжа.

Днес „Фрог“ изплю поредното си комично творение, че офшорката „Далии Трейдинг Лимитид“, учредена в Британски Вирджински острови, била някак си свързана с Пеевски, адвокат Анелов и Красимир Гергов. Как точно, не става ясно, предвид невероятните привръзки, родени само във фантазиите на доносника на ДС Агент „Академик“ (апропо Огнян Стефанов) и неговия спонсор и ментор Цветан Василев.

Единствената им цел е да експлоатират в своя полза злободневната тема с обвинението на Елена Йончева, която според обявеното в медиите била съдружник с въпросната офшорка в съвместен проект, финансиран също от офшорката. 

На кого обаче е офшорката „Далии“? На Цветан Василев е и това е безспорно установено. Офшорката е от групата фирми на екс-банкера, през която същият е финансирал свои проекти. И както при всички други кухи фирми, парите са получавани пряко или опосредено от фалиралата КТБ.

Още преди две години в медиите излезе информация, че Цветан Василев е уреждал финансовите си отношения с рекламния бос Красимир Гергов, използвайки за целта именно офшорката „Далии“, в чиято полза Гергов е заложил притежаваните от неговата фирма „Top Ton” 6% от акциите в телевизия бТВ. Явно Цветан Василев е имал апетит да влезе през задната врата в собствеността на най-голямата телевизия в страната, подобно на многото други свои скрити придобивания. За тези задкулисни уговорки на Василев обаче няма да прочетете във „Фрог“. Въпреки, че дъвката за някаква неясно каква връзка на Пеевски с тази тема е завъртяна в същия сайт още през 2017г., то и в днешната претоплена манджа никъде няма да мернете името на екс- банкера (нищо, че „Далии“ е негова фирма и е финансирана по познатите на всички схеми за източване на КТБ), нито пък ще прочетете и ред за медийните мераци на Василев. След като наля повече от 300 млн. лева от парите на вложителите във фалиралата КТБ в другия си медиен проект – „ТВ 7“, от които пари нищо не е върнато в масата на несъстоятелността, Цветан Василев се е опитал задкулисно да се настани и в бТВ. Естествено, съзнавайки размера на бетствието КТБ, ако пирамидата се срути, което неминуемо и се случи в един последващ момент, екс-банкерът старателно е подготвял медийната си защита. Каква по- добра манипулация на общественото мнение би могъл да желае, от трибуната, която би му дала най-голямата телевизия в страната. Въобще не е бил глупав бъдещия Бърни Мадоф.        

Сега „Фрог“ ни представя новия (стар) прочит на същата тази история, забъркан от болното въображение на един доносник и един финансов измамник, които вече явно нямат никаква връзка с действителността. Василев бил жертва (а и КТБ също), тъй като видите ли „Далии“ не можела да си търси парите (които са й дадени по разпореждане на същия този Василев) от фирмата на Гергов “Top Ton”, защото не разполагала с документи (те уж били у адвокат Ангелов, който бил консултирал сделката). Сигурно и документите по финансирането на „ТВ 7“ с 300 млн. лева, щедро предоставени от КТБ на собственика на телевизията –„Краун Медиа“ (отново фирма на Цветан Василев) също са у този Ангелов, та „Краун Медиа“ не си ги потърси от „ТВ 7“. Или документите на десетките други кухи фирми, учредени от охранители, шофьори и други подставени лица на екс-банкера, финансирани от КТБ със стотици милиони, също се намират у някой друг. Тези фирми също не си търсят парите, които щедро са раздавали на други фирми на Василев за покупката на десетки активи – заводи, предприятия или скъпи имоти, та сега синдиците са принудени със сложни юридически искове да събират каквото могат.

Осъзнавате ли колко нелепо започват да звучат твърденията на екс-банкера. Правилно го е казал народа „крадецът вика дръжте крадеца“. Сега според „Фрог“ офшорката „Далии“ не е била „средство за източване“, а „средство за финансиране“. Какъв проблясък на мисълта. То и десетките кухи фирми кредитополучатели със стотиците милиони необезпечени кредити от фалиралата КТБ се наричаха от Василев „специални дружества за инвестиции“ (SPV-та), а цялата схема за източването на банката към същите тези специални дружества екс-банкерът определяше като „иновативно банкиране“.

Опитайте се да разкажете тази „иновативна“ банкова схема на някои европейски банкер – сигурно ще му побелее косата на мига. До тук добре, само че в историята липсва Пеевски. Да, ама не. Почти три години по-късно Пеевски (чрез „Балканска Медийна Компания“) купува недостроената още сграда на бТВ, находяща се на околовръстното шосе. Сделката е договорена с мениджмънта на телевизията и е вписана в имотния регистър. И вероятно е изцяло платена на бТВ. До тук нищо сензационно в тази частна сделка преди „Фрог“ да направят невероятното прозрение, че американските собственици на бТВ – медийния гигант „СМЕ“ е разрешил продажбата на сградата на „силно занижена цена“ (според „Фрог“), за да се „опростели“ видите ли дълговете на фирмите на Гергов „Пиеро 97“ и „Top Ton“ към банката и въпросната офшорка „Далии“.

Направо сме смаяни – каква международна конспирация и то с участието на чуждестранна компания с над милиард активи. И какво огромно влияние явно е имал Гергов върху същите тези американците, за да ги накара да приемат такава "неизгодна" сделка, при положение, че дори фирмата му „Пиеро 97“ е с прекратени договори с бТВ поради огромни задължения (също по информация от „Фрог“).

Не че защитаваме Пеевски, който и да е друг, но в тази скалъпена история нещо не се връзва. Красимир Гергов не е опазил собствения си бизнес с телевизията, но пък е успял да „уреди“ Пеевски. Да, не се връзва, но знаем ли какво се случва в главите на един доносник на ДС и един финансов измамник. Не знаем.