"Мисля, че тази година ние няма да обеднеем. Вярно, че няма и кой знае колко да забогатеем, но прогнозният ръст на доходите със сигурност е двуцифрен. Вече имаме обявени увеличения на минималната работна заплата, на пенсиите, което е импулс за увеличаване изобщо на доходите в страната и това увеличение ще е по-голямо от инфлацията, която се очаква да бъде около 5% според ЕЦБ".

Това заяви в "Говори сега" на БНТ финансистът Емил Хърсев.

"Аз и моите колеги очакваме по-висока инфлация, но това е цифрата, с която работи Европейската централна банка", допълни Хърсев. Според него у нас се наблюдава повишаване на доходите, което може да бъде по-голямо от инфлацията.

Банкерът Левон Хампарцумян изтъкна, че инфлацията ще покачи заплатите у нас и разликата със западните държави може да намалее.

Това обаче, не е добра новина в дългосрочна перспектива, защото докато у нас заплатите се покачват, на запад има тенденцията да намаляват, предупреди Емил Хърсев.

Според Хърсев спестявания от 10 000 лв. в момента, ще струват около 9 500 лв. в края на годината.

Левон Хампарцумян посъветва хората с ограничени спестявания в банки да си балансират приходите и разходите и да запазят средства като буфер.

Според него най-големият проблем за българската икономика е липсата на подготвени кадри. Затова призова възможно най-скоро да се направят максимални усилия за повишаване на нивото на образованието у нас.