Какви са механизмите за борба с инфлацията? Финансовият експерт доц. Емил Хърсев смята, че се прави опит за копиране на чуждестранни мерки, които не са особено убедителни. 

"Основните мерки са монетарни и политически. Всеки опит за ръчни интервенции с измислени мерки създава повече хаос и страх в бизнеса. В крайна сметка води до увеличаване на цените.  Необмислените мерки раждат несигурност в бизнеса. Храним финансовите спекуланти", категоричен бе доц. Хърсев.

Според него, когато един инфлационен процес се забавя, просто се стремиш да дадеш възможност за нормална пазарна конкуренция. По думите му голяма част от законопроектите ще се ползват само като предизборен инструмент. 

"Чудеса не стават. Доказано е, че българският народ обича да чува как ще му дадат и ще си купува по-евтино. Увеличението на МРБ е типичен опит за ползване на паричната илюзия с чисто политически цели. Възможно е при увеличени работни заплати потреблението да намалява", каза още доц. Хърсев.

"Ако не знаех, че това е служебен кабинет, ми изглежда като правителство, което се готви за избори. Нашите политици май нищо не са научили от миналото. Всички тези мерки добавят инфлация.

Наострям се вътрешно само като чуя, че някой иска да ми даде. Чудя се хората как не разбират, че едно такова нещо не работи, а цената е голяма и ще я платят те. Най-много да изчезнат основни стоки от пазара. Унгарците сложиха таван на някои стоки и инфлацията при тях е близо 50%", коментира финансистът Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че няма спекула с цените, но нито едно правителство не е искало да вземе истински мерки за борба с инфлацията.

"Ако продължаваме по същия начин, инфлацията ще продължава да е в България поне година и половина - две, след като отмине при другите. Засега нещата с бюджета вървят добре. Има ясен сигнал от ЕК и ЕЦБ, че има политическа воля България да влезе в Еврозоната от следващата година. Ние трябваше поне малко да си напишем домашното. Ще намерят начин да смачкат критерия с инфлацията, ще направят компромис", заяви Дацов.

Той посочи, че механизмът за определяне на минималната работна заплата е голяма глупост.

Според двамата финансисти няма да бъде фатално и пагубно, ако не получим следващия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук