Финансистът Никола Филипов от Съвет по икономически и публични политики разкри какво се случват в повечето родни хотели у нас в зимните курорти.

Икономическият експерт обяснява с факти защо кризата около пандемията от коронавирус може да се окаже доста по-дълга от очакваното.

Вижте целия текст без редакторска намеса:

В последните няколко дни в ски-курортите ни натрупа доста сняг и при равни други условия щяха да се карат ски и през целия април. По този случай през уикенда решихме с няколко приятелчета да отидем за седмица да покараме ски на Банско, като за последно за тази година.

Там спим в два хотела. Катарино в Разлог, или в Хот Спрингс в Баня. Звъня на първите и хората казаха, че директно затварят и на този етап изобщо не мислят да отварят скоро, защото не им излиза сметката да работят без да работи СПА-то и ресторантите. Звъня на вторите, които казаха, че ще пробват да поработят тази седмица, но храна ще се сервира само по стаите, което тотално обезсмисля цялата идея.

Смятайте какво е положението с другите по-малки хотели по зимните курорти, които далеч не могат да се похвалят с подобна висока цена на нощувката и средна запълваемост, като тези двата.

Една голяма част от хотелите, които са финансирани с кредити затварят с ясната идея, че може изобщо да не отворят отново, защото временния мораториум върху кредитите вече изтече, а със зимен сезон без чужденци от два месеца и половина просто няма как да бъдеш коректен платец.

И сега вижте ефектът на доминото…

Когато всички тези хотели спрат да си изплащат кредитите това директно ще удари банковия сектор, който ще бъде принуден да начислява провизии, което от своя страна ще доведе до акумулиране на загуби в сектора и до свиване на кредитирането.

Тоест, тази криза може да продължи доста по-дълго от очакваното, защото бизнесът няма да има достъп до финансов ресурс, който е от ключово значение за бързото излизане от икономически рецесии.

Затварянето на хотелите директно удря и редица ключови сектори от икономиката, като хранително-вкусовата промишленост, търговията на едро и дребно, транспорт и други. В тези условия бизнесът просто ще бъде принуден да оптимизира оперативни разходи, като започне да уволнява персонал.

Това директно покачва безработицата и свива потреблението, което от своя страна води до намаление в БВП. Колко тежка и продължителна ще бъде тази икономическа криза за съжаление зависи само и единствено от лекарите (поради някаква причина в момента другите социални групи просто нямат глас) и от това колко дълго ще изискат да продължи сегашния локдаун.

Сами виждате колко сектори от икономиката са пряко ударени от една на пръв поглед незначителна забрана върху стопанската дейност на хотелите. За мен най-абсурдното от последния локдаун е, че той засяга пряко не по-малко от 700 000 човека, които в последната една година загубиха и доходи и работата си.

В същото време, обаче се чува само мнението на политици, държавна администрация и лекари, които не само не изгубиха работата си, а на всичкото отгоре си увеличиха значително заплатите и то насред глобална икономическа криза и пандемия.

Още по-голям абсурд е, че тези бизнеси и хора, на които държавата им забранява административно да работят им плащат заплатите! Е, като забранявате на хората да работят, инвестират и създават икономическа стойност кой ще ви плаща заплатите, бе?
Живеем в някакъв тотален абсурд, от който излизането ще бъде много лошо.

В последните няколко дни в ски-курортите ни натрупа доста сняг и при равни други условия щяха да се карат ски и през...

Публикувахте от Nikola Filipov в Вторник, 23 март 2021 г.