Русия постигна феноменални успехи, укрепвайки своите позиции в Черно море и разрушавайки плановете на НАТО и САЩ в дадения регион, съобщава американското финансово-икономическо списание Forbes.
През последните няколко години Вашингтон все по-често се обръща към страните разположени по бреговете на Черно море, предлагайки им провеждането на военно-морски маневри и учения и обсъждайки с тях перспективите от съвместната отбрана. По този начин САЩ се опитват да се защитават от потенциалната "опасност" от страна на Москва, пише изданието. 

Обаче Русия от своя страна положи усилия, за да отслаби позициите на алианса в района и успя практически напълно да промени ситуацията, счита авторът на статията.

Руският флот със своите противокорабни ракети, съвременни военни самолети, кораби и подводници "остави зад борда" корабите на НАТО, отбелязва журналистът. Възвръщането на Крим, според мнението на автора на статията, даде възможност на Русия да "прекрои" Черно море.

Москва се опитва да върне миналата слава на своя флот без "теории на конспирацията" и "небивалици", а Западът е осведомен за това, че Русия в течение на стотици години е считала положението в Черно море за една от важните гаранции за нейната безопасност и има за това всички исторически и стратегически обосновки, пише в статията.  

Даже малките патрулни руски кораби са способни да нанесат мощен военен удар чрез използването на новите крилати ракети "Калибър" и високоточни боеприпаси, заключава авторът на публикацията, призовавайки САЩ да повишат разходите в сферата на отбранителната промишленост. 

Превод  и редакция: БЛИЦ