Докато целият свят „напрегнато” наблюдаваше инаугурацията на Доналд Тръмп, Русия и Сирия подписаха дългосрочно споразумение за използването на военните бази в Латакия и Тартус, съобщи американското издание Foreign Policy.
Според условията на „сделката, която увенча усилията на Владимир Путин по възстановяване на миналото влияние на Русия в източната час на Средиземно море”, Москва получи правото да разполага на територията на Сирия военни кораби и самолети в продължение на следващия половин век, отбелязва американското издание.
 

Освен това договорът предвижда разширяване на територията на базата в Тартус, след което тя ще може да приема атомни подводници и и по-големи кораби като например авионосеца „Адмирал Кузнецов”.
 
До сега Кремъл, според Foreign Policy, използвал пристанището в Тартус , за да „наводни” Сирия с войски и оръжие за подкрепа на режима на Башар Асад.
 
„Новото споразумение, което дава възможност на руските кораби и самолети в продължение на месеци да действат далеч от Русия, ще позволи на Москва и занапред да демонстрира своята военна мощ в сирийската война” – обобщава изданието.
 
Както заяви представител на Пентагона, Москва използва Сирия като „изпитателен полигон” за своите най-нови системи въоръжения, като „се хвали с плодовете на военната модернизация” – обобщава Foreign Policy.
 
Превод и редакция: БЛИЦ