Европа обсъжда начини за намаляване на хегемонията на долара и американското финансово господство. Причината е неодобрението на Стария континент на санкционната политика на Вашингтон. Това пише американското специализирано издание Foreign Policy.

Немските и френските чиновници все по-активно търсят пътища за противодействие на финансовото господство на САЩ, което потвърждава наличието на сериозни противоречия между Европа и САЩ, отбелязва изданието. 

По-рано, припомня Foreign Policy, за повече финансова независимост на Европа говори външният министър на Германия Хайко Маас, което, според изданието, може да стане началото на завръщането на свободата на действие и в европейската външна политика. 

Подобни настроения, добавя авторът на статията, се наблюдават и у министъра на финансите на Франция Бруно ели Моура, който призова за създаването на "изцяло независими финансови инструменти" и изрази желание Европа да бъде превърната в "суверенен континент, а не васал". 

Като мерки за решаването на проблема с финансовата независимост на Европа, посочва Foreign Policy, е било предложено създаването на алтернативна платежна система, а също да се повиши и ролята на европейската валута, както и да се организира и фонд за търговия със страните, на които са наложени санкции. 

По-рано подобни мерки бяха предприемани от страни, като Русия, Китай и Венецуела, но в момента, както отбелязва изданието, подобни "маневри" възнамеряват да предприемат и "ключови американски съюзници". 

Отношенията между САЩ и ЕС се влошиха на фона на решението на Вашингтон да напусне сделката за ядрената програма на Иран, а също и да наложи мита на стоманата и алуминия. ЕС на свой ред от 7 август въведе в сила законодателство, което отменя на територията на Блока действието на екстериториалните санкции на САЩ по отношение на Иран. Също така, в отговор на американските мита Брюксел наложи допълнителни мита в размер на 25% върху вноса на цяла редица стоки от САЩ. 

Превод и редакция: БЛИЦ