„Хубавото желязо не се използва за пирони и добрите хора не стават войници“ гласи стара китайска поговорка. Това се променя и то със скоростта на война. В световен мащаб зависимостта от чиста човешка сила отстъпва на фокусирането върху модерни системи и високотехнологични оръжия, правейки образованието на личния състав предпоставка за всеки напреднал военен. Това не е пропуснато от Пекин. Това пишат в свой анализ Браян Мур и Ренато Бареда за "Форин полиси", цитирани от БГНЕС.
Народно-освободителната армия на Китай (НОА) претърпя масирано преобразяване с образовани войници – и това работи. НОАК навремето се състоеше от наборници най-много с начално или със средно образование. Но през 2001 г. в нея започнаха да бъдат набирани хора с университетско образование. През 2014 г. близо 150 000 от 400-те хиляди наборници за годината бяха или студенти, или завършили. Промяната в посока по-образовани военни е част от по-широките усилия за модернизиране на китайските въоръжени сили.

Заклеймени през 2001 г. от бившия помощник-министър на отбраната на САЩ Час Фрийман като „боклукчива“ сила, тогава НОА ползваше остаряло оборудване, имаше лошо обучение и като цяло нискокачествен личен състав. Беше обхваната от корупция, тъй като беше участник в разнообразни търговски дейности. Съкрушителната победа на Съединените щати във войната в Персийския залив през 1991 г. показа на Китай важността на модерните оръжия и технологии, а кризата през 1995-1996 в Тайванския пролив - когато САЩ изпратиха две бойни групи и самолетоносачи в отговор на провокативни военни учения на Китай и ракетни тестове близо до Тайван - подчерта липсата в Китай на модерни оръжия и неподготвеността на страната срещу Съединените щати. Китайските лидери и военните стратези бяха принудени да се изправят пред суровата действителност: тяхната страна е зле оборудвана да води войни срещу модерни противници.

Следвайки новите ръководни линии от 1993 г. на тогавашния президент Цзян Цзъмин, НОА започна модернизация, която продължава и днес. Това постави началото на харчене на средства в периода 1994 до 1999 г., през който бюджетът за отбрана на Китай се увеличи повече от два пъти, и включваше стартирането на амбициозна програма, която придоби руски оборудване, инвестира в местното развитие и се измества от акцентиране върху сухопътните сили към военноморски, военновъздушни, ракетни, космически и кибер войски. Тези реформи се стремяха към увеличаване на военните възможности до ниво, което би могло „решително и напълно да смаже“ независимостта в Тайван (както е посочено в Бяла книга на Китай 2004г.), да защити това, на което китайците гледат като на суверенна територия в Източно и Южно Китайско море, и да се осигури надеждно възпиране, което ще повиши разходите за Съединените щати, за да участват в някакъв конфликт в близост до границите на Китай.

Бюджетът за отбрана на Китай – оценяван между 145 и 215 млрд. долара годишно през 2015 г. - ускори постигането на китайската военна мощ. Силите сега могат да се похвалят с модерни балистични ракети, различни видове крилати ракети, ядрени подводници, модерни надводни кораби и самолетоносач; както и допълнителен напредък в развиващите се области на космоса, в кибернетичното пространство и на електромагнитния спектър. Въпросът сега е дали персоналът е образован достатъчно, за да му бъдат предоставени за използване нови възможности. До 2011 г. законът за военната служба в Китай разчиташе, че две трети от всички новобранци ще дойдат от селските райони; на хората от тази група им трябваше девети клас образование, за да се класират. Останалата една трета трябваше да бъдат завършилите гимназия, идващи от градовете.

По силата на същия закон студентите бяха освободени от задължителната военна служба; и дори на заинтересовани студенти беше пречено да постъпват в армията. Резултатът беше военни до голяма степен без университетско образование. Нещата започнаха да се променят през 2011 г. През март бившият президент Ху Цзинтао каза: „Военните са изправени пред непрекъснати трудности при набирането на войници, запазващи професионализма“ и допълни, че „ние трябва да намерим решение на тези проблеми чрез регулиране и реформиране на съответните политики и институции." Няколко месеца по-късно, през октомври, властите допълниха Закона за военната служба, като премахнаха клаузата за недопускане до служба на студенти и предложиха серия от стимули, както за завършили университет, така и за студенти, които отлагат своето образование, за да служат в НОА, включително опрощаване на студентски заеми, помощи за обучение за студенти, които продължават обучението си след военната служба, допълнителни точки на следдипломни изпити след службата, както и директни промоции на офицерски длъжности за хора с висше образование с изключителна производителност. В допълнение студентите, които се връщат в университет след службата, имат възможност да променят своите специалности, които обикновено се определят от резултатите от приемните изпити в университета, а не по личен избор.

След завършване на военната служба студентите и дипломиралите се също така могат да получат облекчаване на данъците ако започнат бизнес, или преференциален статут при набирането на държавни служители, подбор на кадри по градовете и в конкуренцията за сладки длъжности в държавните предприятия. В някои случаи студенти или наскоро дипломирани може дори да са в състояние да променят своето hukou, система за регистрация, която дава на китайските граждани правото да получават държавни социални услуги и ползи само в местата си на раждане. Докато системата е мразена, промяната на нечие hukou по друг начин е феноменално трудна задача.

НОА също така се грижи за бързото израстване в кариерата на своя нарастващ образован в университети личен състав. През октомври 2011 г. Генералният щаб на НОА, генералното политическо управление и генералното логистично управление съвместно издадоха нови процедури, предвиждащи, че студенти, които са прекратили университетското си образование за отбиване на постоянна военна служба и завършилите биват третирани преференциално при избора на подофицери (сержанти), както и при изпити във военна академия. Провинциите също подслаждат чая с политики, прилагани или планирани. Например провинция Хубей в централната част на Китай обяви, че ще даде над 3200 долара на нови военни служители, които са завършили местните университети, както и че за тях ще има известни субсидии след пенсиониране. В южната провинция Фуцзян между 10 и 15% от постовете в държавни учреждения или в държавни предприятия са запазени за военни.

Може би най-привлекателно е, че Пекин увеличи семейните помощи на най-малко 3765 долара годишно, разширявайки обхвата за обучение или студентски заеми за настоящи студенти до максимум 900 долара за студенти, и добави допълнителни 10 точки за националните следдипломни тестове на тези, които желаят да продължат обучението си след службата.

И, накрая, НОАК намали физическите ограничения. През юни 2014 г. армията облекчи показателите за височина, тежест и изисквания за зрение, с което леко се увеличи броят на студентите и завършилите, годни за военна служба. Реакциите на промените са положителни. В социалната мрежа Zhihu студенти и завършили обсъждат предлаганите сега нови възможности. През май 2014 г. анонимен току-що дипломирал се написа: „Засега не съм си намерил задоволителна работа; да стана войник изглежда доста добра възможност“. Втори потребител се съгласи, казвайки, че се намира в много сходни обстоятелства и че е решил да отиде в армията. И Луо, дипломирал се висшист от южната провинция Гуандун, каза пред „Форин полиси“, че нейният братовчед, подтиквани от новите ползи, се присъединил към НОАК и служи в Хонконг.

"Други роднини също се опитаха да се присъединят поради предлаганите нови ползи и възможности", добави тя, "но в крайна сметка се отказаха поради опасения на родителите от живеене надалеч и продължаващата корупция." Луо каза, че макар засега присъединяването към НОА да не е много популярна възможност, тази стъпка е „по-добра, отколкото преди“.

Икономическият климат в Китай също действа положително на включването в армията. Комбинацията от революция във висшето образование и забавяща се икономика намалява възможностите за намиране на работа от наскоро завършилите. През 2015 г. висше образование в Китай завършиха рекордните 7,5 млн. души, което е седемкратно повече, отколкото едва 15 г. по-рано. През 2015 г. растежът в страната е бил най-бавният от 25 г. насам, поради което се стигна до 15% безработица при наскоро завършилите студенти (според някои числото е около 30%).

Това прави идеята за присъединяване към армията значително по-привлекателна. Както каза пред „Форин полиси“ студент, завършил Харвард и пожелал анонимност, „Мисля, че има повече стимули за образованата младеж да се присъедини към НОА, защото военните им предлагат повече възможности, отколкото просто да продават дрехи на Taobao" – популярна китайска платформа за онлайн пазаруване, където е лесно да се печелят бързи пари. Предимствата от присъединяване към НОА са многобройни - и в сравнение с преди няколко години са много големи. Но социални и културни фактори все още подтикват младите и най-надарените в Китай да поемат по други пътища.

Докато китайското общество като цяло зачита НОА като институция, родолюбието и революционно усърдие, които преди обгръщаха военните в първите десетилетия на народната република, са неща от миналото, които изчезнаха след 4 юни 1989 г., когато НОА брутално потисна продемократичните студентски протести, убивайки стотици или повече. Джън Джъпин, експерт по въпросите на националното право в отбраната, каза пред агенция „Блумбърг“ през 2014 г., че "да се присъединиш към армията е повече избор на работа и все по-малко следствие от патриотичния ореол." Въпреки това усилията за привличане на по-образованите, изглежда, са постигналия преследвания ефект.

Флотът на НОА (ФНОА), който е събирателна точка на модернизация, става все по-професионален. Сега е в състояние да предложи изключително важна подкрепа и обучение по борба с пиратството, и през април американският контраадмирал Марк Хичкок направи висока оценка на "напълно професионалния" ФНОА в Южно Китайско море. През юли 2016г. маневрите „Пръстенът на Тихия океан“(RIMPAC), най-голямото международно морско военно учение в света, американският флот и ФНОА успешно проведоха първото учение по спасяване на подводница в историята на RIMPAC. Разбира се, не е ясно доколко този новооткрит професионализъм произтича от опита в реалния свят и по-добро управление и контрол, и доколко от увеличаването на кадрите с висше образование. Това, което е ясно, е, че НОА е претърпяла значително преобразяване, за да привлече младите и изявените. Инвестицията е нова, и по-нататъшни резултати може все още да се очакват.