Мнението си за пандемията от Франция дава и проф. Жилбер Дерай, нефролог и фармаколог, а думите му изразяват редица притеснения, пише "Труд"

Никога досега не съм изпитвал такава загриженост

За 30 години болнична практика съм свидетел на много кризи, свързани със здравеопазването – СПИН, SRAS (тежък остър респираторен синдром), MERS (близкоизточен респираторен синдром), възраждане на туберкулозата, мултирезистентни бактериални инфекции, с които сме се справяли спокойно и много ефективно. Не е имало повод за паника като сегашната.

И никога досега не съм изпитвал такава загриженост за инфекциозно или за друго подобно заболяване. Откровено казано, не се притеснявам за здравните последици от коронавируса.

Нито актуалните данни за смъртността, нито разпространението на вируса, оправдават глобалната паника в здравеопазването и особено в икономиката. Предприетите мерки са адекватни и ефективни и подпомагат за овладяване на епидемията. Това се вижда в първоначалния и главния източник на тази инфекция – Китай, където епидемията затихва.

Близкото бъдеще ще покаже дали греша. От друга страна съм притеснен от кражбите на маски, тъй необходими за предпазване на медицинския персонал и хората в риск – нашите предишни и настоящи болни, по-специално пациентите с имунна недостатъчност. Притесняват ме кражбите на почистващи гелове.

Притесняват ме опашките за тоалетна хартия, ориз и макарони. Притеснява ме терорът, който води до натрупване на неприлични запаси от храни в държави, в които храните също така неприлично са в изобилие.

Притеснява ме, че здравеопазването става обект на военен сблъсък, конфликт като всеки друг, крайна цел в борбата в това сборище. Притеснява ме, че върху здравната ни система, която вече е в затруднение, скоро ще се струпа приток на пациенти при най-малкия признак на грипоподобно заболяване. А няма да можем да се справим с всички останали заболявания.

Коронавирусът (почти) не убива, освен и без това крехките организми. Притеснява ме, че това мъничко живо същество ще разкрие само огромните разломи и слабости на нашите общества. Смъртните случаи, които след това ще наброяват милиони, ще са резултат от конфронтацията на лица – напълно безразлични към обществения интерес.