Поне 15 дневна обща карантина започва от днес във Франция. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в обръщение към французите. Вторият тур на местните избори и всички текущи реформи са отложени.
Силно ограничени излизания, забрана на семейните събирания – така френският президент Еманюел Макрон обяви карантината в цялата страна. Французите ще излизат единствено за основни покупки, лекар и леко раздвижване, като спазват стриктно мерките за дистанция и хигиена. За нарушителите се предвиждат санкции.

Вторият тур на започналите в неделя местни избори се отлага, президентът увери в единодушието на политическите сили за това. Замразяват се и обсъжданите в момента реформи, включително пенсионната.

"Никоя фирма, никой французин няма да бъде изоставен, увери Макрон и обеща различни помощи и замразяване на разходите на предприятията. Ще бъде създаден фонд за солидарност".

Макрон обяви, че външните граници на ЕС ще бъдат затворени за 30-дневен период, Франция ще осигури връщането на своите сънародници, които желаят.

"Намираме се във война, макар и санитарна", заяви шест пъти в словото си президентът, много критичен към нехайното отношение на много французи към епидемията през последните дни.
"Зная, че мога да разчитам на вас" – завърши той. 

127 станаха смъртните случаи от коронавирус, реанимационните отделения не могат да поемат вече стотиците пациенти в тежко състояние. Епидемията се разраства застрашително, по думите на главния здравен директор, френските власти изразиха възмущение от безгрижното отношение на много французи към опасността. 

От днес 12 милиона ученици и студенти са си у дома, работата от къщи е препоръчана на всички работодатели. Париж затваря паркове и градини, след като от събота вечер са затворени всички обществени обекти освен от първа необходимост.

Френските предприятия едно след друго прекъсват частично или напълно дейността си. Транспортният трафик също ще бъде намален. 

Политическите сили са в почти пълно съгласие за отлагането на втория тур на местните избори в неделя, след като вчерашният вот при драстични санитарни мерки завърши с рекордно слаба активност, а резултатите потънаха сред новините и грижите по епидемията.Източник: bnr.bg