Сайтът на Асоциацията за подкрепа на френската армия ASAF привежда доста интересна гледна точка по отношение „делото Скрипал” от френския генерал Доминик Делаверд в неговата публикация „Affaire SKRIPAL et accusation britannique: LIBRE OPINION du général DELAWARDE”.

По наказателни дела всеки сериозен изследовател проучва всички възможни пътища и не се ограничава само с един. Търсенето на мотива за престъпление, особено когато е умишлено, често води до откриването на убиеца или неговия спонсор.

Делото "СКРИПАЛ", чиито международни политически последици са много важни, изглежда поставя редица въпроси на следователите, политиците, медиите и общественото мнение, за които отговорите, дадени досега, не са напълно задоволителни.
1. Какви са фактите и първите резултати, разкрити от следователите и тълкувани от политиците и медиите сред широката общественост?
2. Русия ли е виновна?
3. Ако не е, кой би могъл да има сериозен мотив и средства за извършване на такова действие?

Отговорът на тези три въпроса очевидно призовава към анализ на международните реакции и техните възможни последици.

Факти и политически и медийни реакции.

На 4 март 2018 г. 66-годишният Сергей Скрипал, бивш руски полковник от военното разузнаване и дъщеря му, са открити в безсъзнание близо до търговски център в Солсбъри, Великобритания. Двойният агент от британските служби през 1995 г. е осъден в Русия на 13 години затвор за предателство през 2004 г., после получи убежище в Обединеното кралство през 2010 г. след размяна на разузнавателни агенти между Русия и Съединените щати. Според британски следователи те станаха жертва на газовото отравяне от Novitchok. Използването на точното име на този мистериозен и предполагаемо смъртоносен продукт изглежда най-малкото странно.
 
Съществуването на такъв продукт беше оповестено от свидетелските показания през 90-те години на руския дисидент Вил Мирзаянов (83 г.), военен химик. Този дисидент през 2007 г. публикува в САЩ книгата „Държавни тайни", в която даде някои химически формули в подкрепа на своите твърдения. Novitchok трябваше ще бъде освободен през 2007 г. от руската изключителност и следователно би могъл да бъде направен от всекиго. Откровенията на Мирзаянов никога не са били потвърдени от независим източник или от друг дисидент.
 
В доклад от 2013 г. на научна комисия, състояща се от представители на САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Германия, в заключение в доклада на Организацията на обединените нации за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) бе казано достатъчно, за да се произнесе за съществуването и свойствата на „Novitchok".

През 2016 г. в научна публикация (Кралското дружество по химия) д-р Робин Блек, ръководител на единствената британска лаборатория за откриване на химическо оръжие, пише: „Указанията за възможното съществуване на такъв продукт почти не съществуват. и неговият състав остава неизвестен.
 
Следователно британските следователи са постигнали предпоставката за идентифициране на продукт, чийто състав не е известен на тяхната специализирана аналитична лаборатория в тази област!
 
С незабавна и почти единодушна медийна подкрепа британските политици обвиниха Русия в „атаката срещу Обединеното кралство" и изгониха 23 руски дипломати. Те обаче не са склонни да предоставят образец на продукта, идентифициран в Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW), независима призната организация от ООН, и, разбира се, отказват да я предоставят на Русия, която предложи своята помощ на британските следователи. Защо са тези тайни?
 
На пръв поглед този случай не изглежда ясен. Непосредствената политическа медийна истерия обаче странно напомня „дирижирането" на случая с оръжията за масово унищожение на Саддам Хюсеин през 2003 г. След това през 2013 г. дойде медийната кампания в Сирия против употребата на газ в Гута. Тези случаи бяха признати a posteriori, като лъжа, предназначени да осигурят претекст (фалшив, разбира се) за военна намеса в делата на една държава и да свалят правителството й.
 
Русия ли е виновна?
 
Президентът Путин е всичко друго, но не и глупак. Поне така твърдят всички западни политици и журналисти, с които той се е срещал.
 
Този президент сега е силно зает от редица предизвикателства или кризи за решаване на глобален обхват: украинската криза, сирийската криза, кризата в Северна Корея, кризата по иранското ядрено споразумение, руските президентски избори, световната купа по футбол през юни и т.н.
 
Възможно ли е този много зает човек да реши на 16-ия ден след президентските избори в Русия и докато е под силен западен натиск относно бойните действия в Гута (Сирия), да премахне бившия шпионин, който самият той освободи през 2010 г. и вече не представлява заплаха за Русия от дълго време? Особено познавайки истеричната политико-медийна практика на Запада, която ще бъде упражнена срещу неговата страна - защо да избере точно този момент?
 
Моят отговор е „не”: тази хипотеза няма уникалност на доверието и дори напълно дискредитира онези, които го предпочитат и които ни правят на глупаци. (Политици и медии)
 
Възможно ли е руска специална служба да излезе от контрола на Путин, за да уреди ликвидирането на този бивш агент, без да се позовава на санкция от Путин точно преди руските президентски избори и по толкова примитивен начин?
 
Моят отговор е „не": Началникът на спецслужбата би извършил самоубийство предвид предвидимите политически медийни последици.

Може ли да се мисли само, че „нечестивите руски поддръжници на ФСБ" са оставили своята „плячка" агонизираща на пейка, в близост до търговски център в град Солсбъри пред очите на минувачите?
 
Отговорът ми е отново „не: ако искаха да премахнат Скрипал, руските специални служби биха го направили правилно, в подходящото време и тялото никога нямаше да бъде намерено. След като Скрипал е бил свободен в продължение на 8 години, те не биха избрали да направят това само 16 дни след руските президентски избори през 2018 г.

Руската „писта” на версията не държи пътя: няма мобилен телефон, лош избор на датата, много лошо изпълнение на „работата", изобщо подценяване на разузнаването на Путин.
 
От друга страна не е изключено това убийство да е спонсорирано от всяка мафия, тъй като ги има много във всички европейски страни. Тогава спонсорът би могъл да избере украинска мафия или руската.
 
Опит за манипулация
 
Ако официалната руска писта бъде отстранена и предвид русофобската политико-медийна истерия, която последва, трябва да заключим, че сме били обект на опит за манипулация, насочен към провокиране на реакция на общественото мнение. Русофобията също така би имала за цел да повиши нивото на напрежение между Европейския съюз и Русия и може би да се стреми да подготви общественото мнение за по-сериозни санкции, които постепенно могат да се превърнат във въоръжена конфронтация.
                                   *
Какъв държавен спонсор днес може да има причина да обвинява Русия и способността й да действа както на място, така и в политическата и медийната сфера в Обединеното кралство, за да постигне резултатите, които виждаме днес? Кои държави в света могат да изпълнят тези условия.
 
Първият е безспорно Израел
 
В сирийския театър силният съюз, който в момента обвързва Русия със Сирия с Башар Ел Асад, Иран и Хизбула, става все по-зле възприеман в Израел. Прочетете израелската преса, за да се убедите. Именно заради този съюз, в който Русия е най-силната спънка към израелско-американския план за разрушаване на Сирия, прелюдия към преструктурирането на Близкия изток все още не е успяла след 7 години война.
 
Постоянните посещения на Нетаняху при Путин, за да го убедят да се откъсне от Иран и Сирия, никога не са успели да го склонят.
 
Израел чрез богата и могъща диаспора има значително влияние и способност за действие по света, особено в САЩ, Обединеното кралство и Франция. в които той контролира най-влиятелните медии, външната политика и дори до известна степен държавните глави. Израел улесни избора на някои държавни глави чрез финансиране на кампании в диаспората и медийна подкрепа. Нейната разузнавателна служба Мосад не се спира пред нищо. Затова „израелската писта” не бива да се игнорира.
 
Съединените щати
също имат сериозни основания да обвиняват Русия и способността й да действа.
 
Ясно е, че Русия на Путин все повече засенчва американското господство. В най-горещите места по света високоскоростната и брилянтна руска дипломация на Лавров постави американската дипломация в неблагоприятно положение, още повече, че се подкрепя от все по-активните и ефективни въоръжени сили. Успехът на блоковете BRICS-OCS под ръководството на Китай и Русия стана толкова обезпокоителен, че тези две страни бяха поставени на върха в списъка на заплахите в последната "Стратегия за отбрана на САЩ 2018".
 
Освен това съюзът между Русия и Иран и добрите отношения между Русия и Турция постепенно излизат извън контрол над Близкия изток от страна на САЩ, което застрашава защитата на Израел. Вече не е тайна, че американската външна политика и ЦРУ са почти изцяло контролирани от Комитета по обществени въпроси на Американския Израел (AIPAC) или неговите филиали.
 
Съединените щати също така искат и може би най-вече да избягнат или дори да забранят всяко сближаване между своя основен васал, ЕС и Русия. По-конкретно, преди да е станало твърде късно, те искат да забранят изграждането на газопровода „Северен поток 2", който ще улесни доставката на руски газ за ЕС, което би навредило на собствените му газови интереси.
 
Накратко, оказването на максимален натиск върху Русия, е в непосредствен интерес на Съединените щати. Създаването на голяма криза между ЕС и Русия също е от голям интерес за САЩ. Поради това Съединените щати могат безспорно да бъдат включени в списъка на заподозрените.
 
„Коварният" Албион
е псевдоним, много подхождащ за Обединеното кралство.
Еврейското посолство в Лондон наистина има изключително силни връзки и влияние върху британската политика и медиите. Трябва да се помни, че в Обединеното кралство има третата по големина еврейска общност след САЩ и Франция. Верен съюзник на Съединените щати, Обединеното кралство никога не е могло да им откаже услуга.
 
Освен това, Тереза Мей знае много добре, че насаждането на страх от Русия е традиционно благоприятно за консерваторите. Днес е голяма нуждата от сплотяване на общественото мнение в лицето на „общ враг", дори ако той е въображаем. Този случай със Скрипал идва в точното време за укрепване на националното сплотяване.
 
Пистата „Обединеното кралство", действаща от името на Тереза Мей или от името на трета държава, не е напълно изключена.

                              *
Какви последствия трябва да очакваме от тази политическа медийна шега?
 
За Русия е вероятно сегашният резултат на Путин на президентските избори да е по-добър, отколкото би бил без този случай. Когато една страна се чувства застрашена, гласоподавателите се събират около силен и опитен човек, а Путин без съмнение е човекът за руснаците.
 
Разбира се, могат да бъдат обявени нови санкции за Русия, които ще увеличат пропастта между нас за голямо удовлетворение на САЩ. Хроничната русофобия на част от нашия неоконсервативен политически „елит" ще може, с помощта на основните медии, да се разпростре малко повече в частта от общественото мнение, която не се стреми да задълбочи.
 
Европейският съюз отново ще стреля в краката си, ще загуби всички или част от позициите си в страна с голям потенциал, за най-голямото удовлетворение на нашите американски приятели, които ще продължат безсрамно да ни налагат екстериториалността на своето законодателство.
 
Превод и редакция: БЛИЦ