Руският лидер Владимир Путин научи най-важните житейски и политически уроци от престоя си в Германия по време на нейната криза и падането на Берлинската стена.

Той наблюдаваше отстрани разпадането на СССР и лично той получаваше все по-малко сигнали от Москва какво трябва да се направи. Великата държава сякаш замлъкна.

Както пише Гидеон Рахман, колумнист на британския вестник Financial Times, Путин разбра, че големите империи могат да рухнат поради вътрешни политически безредици.

Веднъж видял как Москва млъква, сега Путин чака и се надява Вашингтон също да млъкне и американската империя на свой ред да рухне. Предпоставки за това очевидно има.

Ако погледнете от Москва, настоящите възможности изглеждат много примамливи – пише Рахман.

Избирането на Доналд Тръмп за втори мандат като президент на САЩ ще постави западния алианс под безпрецедентно напрежение.

Промените в политиката, които биха могли да бъдат инициирани от Тръмп, като пълното оттегляне на подкрепата за Украйна или оттеглянето на Америка от НАТО, са само един потенциален път за постигане на целите на Русия.

Вторият, по-малко обсъждан път не зависи от съзнателна промяна в политиката на Белия дом.

При този сценарий последствията от избирането на Тръмп ще доведат до факта, че американското правителство и общество като цяло ще изпаднат в хаос.

Зает със собствените си вътрешни конфликти, американският елит ще загуби волята или способността да излъчва власт по целия свят.

Парализираният Вашингтон ще отвори нови възможности за Москва и вероятно за Пекин – пише британски журналист.

И двата описани сценария на колапс във Вашингтон разкриват неограничени възможности за поемане на контрол над глобалния световен ред във властов вакуум от страна на САЩ.

Възможно е догодина Вашингтон да млъкне. Светът обаче се е променил толкова много, че проста смяната на лидера би направи поемането на властта над него доста по-трудно, отколкото бе преди – завършва Рахман.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук