Това, което се коментира в САЩ е, стигне ли се до използването на химическо оръжие, търпението на Запада може да се изчерпа. Ако се използват химически оръжия във войната срещу цивилното население, дори срещу военното, Западът може да се намеси. Това заяви в "Денят започва" кореспондентът на БНТ в САЩ Симеон Гаспаров. 

По думите му отвъд Океана се коментира още очакваната голяма вълна от бежанци. Говори се за 10 милиона души, което включва и много бежанци от Молдова. Според Гаспаров молдовците искат да влязат ЕС, защото се страхуват да не се получи украинският сценарий при тях. И Канада и САЩ, и Австралия са заявили, че ще приемат бежанци, каза още Гаспаров.

САЩ се опитват да намалят напрежението върху горивата. Байдън приема нещата сериозно, отваря кладенци, пуска природен газ и нефт на обществени земи. Започнали са и совалки между Венецуела и Иран, държави, с които американците дори не разговаряха.

"Един галон бензин средно вече е между 4,5 долара, на някои места в Калифорния дори 7, в сравнение с миналата седмица, когато цената е била 3,75 долара. Това са неща, които притесняват хората, очаква се да настъпи още една стагнация, причинена не от Ковид, а от тази война", каза още Симеон Гаспаров.

По отношение на снабдяването със самолети, САЩ няма да взимат страна, един вид Украйна не трябва да разчита на помощи, каза още Гаспаров. Той уточни, че най-голямото притеснение на САЩ е, какво ще бъде поведението на Китай относно Тайван.