България трябва да се опита да търси своята ниша и да я изпълни със съдържание в двустранен и многостранен план, защото не може да влияе върху вземането на големи геополитически решения поради недостиг на необходимия капацитет. Това коментира ген. Кирчо Киров началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002 - 2012г., цитиран от Фокус.

„По примера на Германия и г-жа Меркел ние трябва да сме в състояние да формулираме своите национални интереси в икономически и политически план и да ги защитаваме в рамките на възможностите, с които разполагаме, като членове на НАТО и ЕС. Мисля, че България има традиционно добри отношения с Иран. Независимо от съществуващото ядрено споразумение, по въпроси от двустранен икономически и политически характер и изгода да потърсим и реализираме своите интереси на иранския пазар, това България го е правила повече години от демократичното си развитие“, заяви генералът.

„Бившият ръководител на държавата ни Тодор Живков поддържаше добри отношения с Шахиншаха на Иран Мохамед Реза Пахлави и като израз на добрите двустранни отношения от страна на Иран беше финансирана първата отсечка от АМ „Тракия“. България изнасяше различни продукти от своята селскостопанска продукция: агнешко месо, сирене, тютюн и особено цигари. В този смисъл българският бизнес следва да търси и намира своите възможности“, коментира ген. Кирчо Киров. 

Той уточни, че държавата със своята политика трябва да създава условия за реализация на икономическите интереси на България.