Получило се е едно разделение между българи и цигани, една огромна, огромна пропаст. Как ще бъде запълнено това нещо, просто не знам. Не съм политик, не искам и да бъда, но като човек, който дълго се е занимавал със сигурността, виждам тази пропаст, виждам как това население се отдалечава от човешките норми на живот. Това предупреждение отправи във "Всичко коз" бившият директор на полицията ген. Васил Василев във връзка със снощните протести в Габрово заради циганския побой над продавач в града.
 

Според него държавата не предприема адекватните дългосрочни мерки, които той формулира в 3 прости правила: образование, работа, контрол. "Ако тези правила не се наложат, и то със скорошни темпове, с всеки изминат ден вървим по инерция надолу, нямаме съпротивителни сили да се справим с това движение.
 
Няма да постигнем напредък, ако продължаваме така да разсъждаваме - да ухажваме тази общност преди избори. Ако правим сега само с предизборна цел, никакви мерки няма да има, защото са с предизборна цел. Но ако се мисли сериозно, да се направят и да се наложат правилата с добра воля и принуда - образование, работа, контрол, това са те.
 
Всичко това трябва да се облече в законодателна рамка и да започне да се прилага. Но те и ние не сме ли едно?", запита генералът, който предупреди: "Проблемът остава и то със страшна сила. Не съм политик, но ако се разсъждава така - нанадолнището е страшно стръмно, уникално стръмно, там падането е чупене на глава, на врат. Тези хора живеят в нечовешки условия, няма ли някой да отиде, да се проведат действени мероприятия с тези хора, да живеят по-човешки", подчерта Васил Василев.
 
Днешното изявление на вицепремиера Каракачанов за мерките в Габрово генерал Василев определи като "театрална сцена". "Като ги събра, знаете ли какво решиха? Аз не знам и вие не знаете. Проверки ще се извършват, а какво правим, за да няма това напрежение? Какви мерки ще вземем? Законите се налагат и с добра воля, и с принуда. Ще спрем ли най-после с това разселване, с тези неспазвания на всички закони и норми. Хубаво е свободното придвижване, но това население е без правила, не спазва правила и това дразни другото население", изтъкна генералът.
 
Той се усъмни в ефекта на взетите досега мерки след ескалацията на етническото напрежение в други населени места. "Какво стана в Асеновград? Никой не помни. Сложиха един фургон с надпис на него "Полицейски участък". Това ли бяха мерките?!"