Ако ситуацията наложи, президентът може да промени датата на изборите, но в рамките на конституционния срок - два месеца след приключване на работата на парламента. Това поясни пред БНР депутатът от ГЕРБ Георги Марков. 

По думите му „БСП ще загуби тези избори, защото ги загуби още 2017 година“. „ГЕРБ влиза в новото Народно събрание и казва, че ще внесе предложение за мажоритарни избори. БСП не се потруди да направи анализ и да реши дали да не изненада ГЕРБ, като гласува за този закон.

Ако бяха гласували и ако изборите на 4 април бяха мажоритарни, ГЕРБ щяха да са в трудна ситуация... Ще имаме серия от избори, партиите са слаби и цяло чудо ще е ако някоя партия, ако това стане, ще е ГЕРБ, вземе 1 млн. гласа. Слаби партии, слаб парламент и избори до дупка - това ни чака", обобщи Марков. 

„Непрекъснато се занимаваме с всичко друго, но не и с характера на избирателната система. Затова ще се събудим с един слаб парламент, който няма да създаде правителство“, добави той. 

Депутатът подчерта, че „няма ГЕРБ без Бойко“. „Най-лошата ситуация, в която Бойко може да попадне, е лидер на опозицията. Да си пуши пурата и да им вика - „правете кворума, управлявайте, да ви видя“. Натам отива работата, да се играе 2013 година“, каза още Марков. 

Според него в „ГЕРБ е направена двойна грешка - Борисов изгони Цветанов и Цветанов говори срещу ГЕРБ“: „Беше грешка Борисов да изгони Цветанов“. 

Той нарече „вентилатори“ хората, които погрешно съветват Борисов и предупреди, че „с вентилацията трябва да се внимава“.