Предприемачът Юлияна Дончева смята, че никой не е против въвеждането на еврото, но всички трябва да се обединят за срока, в който трябва да се въведе.

Ако наистина политиците ни подлагат, както до момента, в една такава политическа нестабилност, просто само, за да се спазва някакъв срок 1 януари 2025-а, без да сме готови за тази смяна, наистина това би довело до сътресения, заяви тя пред Нова телевизия.

Дончева уточни, че въпросните сътресения биха засегнали един определен процент от хората, които живеят в България, за разлика от тези бизнеси, които работят с европейски страни и за които това е положителен преход към еврото, защото те търгуват с тази валута.

За хората обаче, които например получават пенсиите си в левове или имат минимални доходи, те не са убедени, че експертите правят тук много в тази насока, че със същите пари, превалдирани вече в евро, те ще могат да закупят това, което са купували от магазина досега и дали няма да се стигне до спекулация, заяви още по Нова Тв Дончева.

Последната припомни колко нисък е контрола върху хранителните стоки и дори че почти няма никакъв цените в хипермаркетите.

Хората няма да могат правилно да сметнат хляба към курса на еврото в деня. Това ще бъде направено в големите хипермаркети, където ще отидат две-три телевизии да снимат. Но в Каспичан няма да отидат и там ще го сметнат две към едно, а не 1.96 например, опасява се Юлияна Дончева.