Иран отдавна подозира възможна ескалация на конфликта между Армения и Азербайджан. Следователно Техеран държи войски на границата с тези държави от шест месеца, смята политологът Карине Геворкян.


Според нея падането на ракети на територията на Иран е “казус бели”, от който може да започне световна война. Това пише анализаторът Алексей Атреянов.

Вижте останала част от анализа:

Както отбеляза Карине Геворкян, политолог, иранка и редактор на политическия отдел на списание „Восток“, невъзможно е да се каже недвусмислено, че това са азербайджански ракети. Така обаче твърдят повечето източници. Тя смята, че конфликтът в Карабах може да се превърне в основа за макрорегионална конфронтация.

Ролята на Анкара

Политологът твърди, че Турция още сега изпраща елитни специални сили, които да помагат на Азербайджан във връзка с „неуспешния блицкриг“. Освен това Анкара и Баку наскоро провеждат съвместни военни учения с изключително висока редовност. През май около 10 хиляди души бяха включени в маневрите. Като се има предвид, че по правило цяла Европа за съвместно военно обучение на НАТО използва не повече от 20 000 души.

"От този брой и как се подготвяха стана ясно, че се подготвя сериозно настъпление. В експертните кръгове казах, че ако политическите сили не спрат това, тогава в края на септември/началото на октомври ще бъде възможно възобновяване и започване на сериозни военни действия. Още повече, че след последните учения, които бяха съвсем наскоро, турците оставиха цялата си военна техника. Сега са включени турските самолети F-16. Турция участва в този конфликт и това е много сериозен проблем", казва Геворкян.

Експертът е убеден, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган чувства подкрепата на съюзниците от НАТО, които се интересуват от създаването на проблеми на руската и иранската граница. Това, според нея, се загатва от полетите на самолетите на Алианса в района на Крим.

Casus belli

Фактът, че ракети паднаха и експлодираха на територията на Иран, политологът смята за символичен. Тя отбеляза, че Иран е изтеглил войските си до границата с Турция и Азербайджан, когато те започнаха да провеждат съвместни учения. С други думи, Техеран отдавна подозира нещо за предстоящ конфликт, смята Карине Геворкян. Тя обърна внимание на факта, че реакцията на Тел Авив е интересна в тази ситуация.

"В този случай Израел няма да изрази и не изрази никакво възмущение от факта, че ракети ще избухнат на територията на Иран. Въпреки че това е пълно безобразие! Те се бият наблизо, а ракетите падат през границата към вас. Всъщност това е “казус бели”. Така започват световните войни ", отбеляза политологът.

Експертът вярва, че конфликтът ще продължи да се засилва. Според нея в момента се провежда интернационализация на този конфликт и една от ключовите фигури е Турция, изпратила войски. Въпреки това, имаше леко затишие в боевете през нощта и Азербайджан не успя да поеме контрола над пътя, свързващ Карабах с Армения.

"Въпреки изявленията на държавните глави на Турция и Азербайджан, ще отбележа, че турските медии, излъчвайки и показвайки карти на региона, рисуват Нахичеван с цвета на своята държава, тоест с турския цвят. Президентът Илхам Алиев нямаше интерес от възобновяването на конфликта. Това е сериозен натиск върху него. Не го освобождавам от отговорност, просто казвам, че е бил приклещен в ъгъла ", заключи политологът.

Нагорни Карабах не е оспорвана територия“

Боевете в Нагорни Карабах са резултат от контранастъпление на Азербайджан, който се бори за освобождението на своите територии, които са били част от републиката по време на Съветския съюз, на свой ред коментира азербайджанският журналист Фарид Акберов.

"Нагорни Карабах не е оспорвана територия. Това е територията на Азербайджан. И исторически, и официално призната от целия свят, включително Армения. Армения е окупирала не само Нагорни Карабах, за който Ереван претендира, но и 7 региона около него, за които Армения уж не претендира, но тя няма да се откаже лесно след всичките тези години “, каза експертът.

Той отбеляза, че военните действия сега се водят не на територията на Армения, а на онези земи, които Ереван превзема преди около 30 години, лишавайки Азербайджан от 20% от неговата територия. Затова Баку води освободителна война за окупираните територии, подчерта Фарид Акберов.

Журналистът обвинява и Никол Пашинян за конфликта, заради който, според него, процесът на преговори за статута на Нагорни Карабах е практически замразен. В същото време Азербайджан винаги се е застъпвал за мирно уреждане на ситуацията, което противоречи на думите на арменския премиер.

"Зачестилите обстрели на цивилни, живеещи на фронтовата линия, само прехвърлиха конфликта от частично замразен към незамразен. Последната капка в търпението на официален Баку беше обстрелването на цивилни лица на фронтовата зона на Азербайджан вчера сутринта. Всичко започна така", каза Фарид Акберов.

По-рано ръководителят на външнополитическия отдел на администрацията на азербайджанския президент Хикмет Хаджиев заяви, че Турция само оказва политическа подкрепа на страната му като братска. В същото време Баку не се нуждае от друга помощ от трети страни.

Влошаването на конфликта настъпи сутринта на 27 септември. Прессекретарят на президента на непризнатата република Нагорни Карабах Вахрам Погосян заяви във “Фейсбук”, че Азербайджан е обстрелвал град Степанакерт и други населени места. Според него нападението е убило жена и дете.

На свой ред азербайджанското министерство на отбраната заяви, че около 6:00 часа московско време арменските войски са стреляли по няколко населени места по границата на двете страни от миномети и артилерия, което също е довело до жертви сред мирното население.

Тези села са разположени в райони, които не се контролират от Баку. В Ереван уверяват, че зад ударите стои Азербайджан, който пръв нанесе удар по цялата граница с Карабах.