"Регистрираме значително одобрение на мерките и основните действия, предприети от страна на държавата в борбата с коронавируса. Има и подкрепа те да бъдат продължени. Въвеждането на самото извънредно положение също е подкрепено", това каза в сутрешния блок на Нова телевизия социологът Анастас Стефанов, цитирайки данните от проучване на агенция „Тренд“.

Според изследването има и консолидация между основните говорители, които мениджират процеса в борбата с COVID-19.


Доверието към правителството се повишава, а това към президентската институция е по-малко, тъй като тя има периферна роля в събитията. В малко по-ниски нива е и доверието в парламента, което е традиционно.

По думите на Стефанов е факт, че консолидацията в обществото е по-скоро около правителството и Националния оперативен щаб, отколкото около президента.

"Към този момент хората отдават легитимност на институциите, които са замесени в борбата с COVID-19. 

Доверието към проф. Венцислав Мутафчийски е огромно. Той очевидно притежава харизматични качества, няма какво да се лъжем. Той е и основният говорител по темата, а е и непознато за публиката лице. Това е индикатор за чувствително одобрение към него", обясни Стефанов.

Борисов с невероятна шега към шефа на ВМА ВИДЕО

Голяма част от анкетирани хора казват, че извънредното положение им влияе на психиката.

"Все пак това е ситуация, която не сме имали до този момент", допълва социологът.

"Нашето общество е суеверно и конспиративно настроено. Именно поради тази причина в такава ситуация се отключват и елементите на конспиративните теории.

Опозиционното говорене е игра с нулев ефект. Обществото е насочило цялото си доверие към основните говорители, които му казват как да премине през тази криза", казва Стефанов.