Три технически варианта как да се организира гласуването при избори 2 в 1 обсъжда ЦИК, съобщи говорителят на комисията Цветозар Томов пред Нова телевизия.

Първият е да се гласува на две различни машини за президент и парламент, но тогава няма да ни стигнат машините, обясни той.

В момента ЦИК разполага с 11 237 машини, а могат да бъдат закупени още между 1200 и 2400 устройства, обясни Томов.

Следващият вариант е да се гласува на една машина, но с две сим карти, които се сменят за парламентарните и президентските избори.

Третият е една карта и една машина, а избирателят превключва между различните бюлетини, разясни Томов.

Все пак това са предварителни обсъждания, защото все още няма насрочени избори 2 в 1, каза говорителят на ЦИК. Комисията обаче била готова да изпълни всяко решение на политиците.

Ако вотът е в различни седмици между президентските и парламентарните избори е хубаво да има 2 седмици, за да се модифицира софтуерът на машините, добави Томов.

"2 в 1 имат и предимства и недостатъци. Най-същественото предимство е, че ще бъдат по-евтини. От друга страна обаче ще има допълнителен разход за купуване на машини. 2 в 1 могат да доведат и до увеличаване на избиателната активност, което дава повече легитимност на всеки избор", заяви още Цветозар Томов.