Докато двама пилоти стоят в хладната си стая и гледат гръцка сапунена опера, алармата започва да звъни. Секунди по-късно те са сложили екипировката си и вече са на борда на своите военни самолети F-16. Целта им е да изгонят турските натрапници от въздушното пространство на Гърция.

“В продължение на 30 години сами трябва да се справяме със съседите си над Егейско море“, казва командирът на базата полковник Димитрис Джанопулос, пише "Български новини".

Всеки ден изтребителите на двете регионални сили участват в учебни битки над източните граници на Гърция. Те тренират „техническото убийство“ – когато пилотът е насочил ракетите си срещу противника. Само натискането на един бутон дели този опасен танц от избухването на война.

На плещите на гръцките въоръжени сили пада да отблъскват все по-агресивната и настъпваща Турция.

Напрежението между двете държави не е ново, но с откриването на богати находища на нефт в Източното Средиземноморие, се променя баланса на силите в региона. И то в момент, когато видимото откъсване на Турция от НАТО предизвиква тревога във Вашингтон и Атина.

„Имам чувството, че когато някой важен дипломат в Турция направи изявление, той винаги говори за война, казва новият министър на отбраната на Гърция пред Vice News. – Война в Сирия. Война в Близкия изток. Война в Егейско море. Ако това не е агресивна риторика, не знам какво е“.

През последните няколко години Гърция, Кипър и Израел се обединяват – те провеждат серия от мащабни военни учения, насочени към засилване на сътрудничеството между техните въздушни и военноморски сили. А едновременно с това се стремят към изграждането на тръбопровод, който да пренася новооткритият нефт и газ, за да се намали зависимостта на Европа от Русия. Но тези действия имат и друг контекст – местните лидери са недоволни от образа на Ердоган като виновник за нестабилността в региона.

„Искаме мир. Не искаме никакъв конфликт. Но за да запазим това, което имаме, трябва да заявим уверена и решителна позиция срещу турското поведение, каза министърът на отбраната Панагиотопулос. – Страхувам се, че няма друг начин.“

Но Ердоган не прави нещата лесни. Той затопли отношенията си с Русия и възнамерява да купи руските комплекси  С-400, както и военните самолети СУ-57. Президентът на Турция също така продължи със заплахите да нахлуе в Североизточна Сирия, където американските войски са разположени редом с бойци от Сирийските демократични сили.

В този контекст нарастващите отбранителни отношения между Съединените щати и Гърция, изразяващи се в даряването на оборудване, засиленото обучение и нарастващото използване на стратегически атрактивни съоръжения като комбинираната въздушна и военноморска база в залива Соуда в Крит, могат да се тълкуват като потенциална резервна опция в случай, че връзката на Америка с Турция бъде разрушена без възможност за поправяне.

"Източното Средиземноморие в продължение на много години беше прието за даденост“, заяви Джефри Пайт, американският посланик в Гърция. По думите му обаче, днес в региона има силно присъствие – руско, американско,китайско и иранско. Но отношенията между Гърция и САЩ не трябва да се приемат като провокация от Ердоган.  Според Пайт, именно Турция ще върне региона в по-спокойните дни.

„САЩ се надява, че Турция отново ще се превърне в стабилизиращ фактор и ще изостави ролята на дестабилизираща сила“, казва той. Но гръцките власти не са толкова оптимистично настроени: „Трябва да сме подготвим за развитието на всеки един сценарий.