През 2024 г. на правителството ще му е още по-трудно да поддържа 3% дефицит. Това мнение изрази пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

"Най-вероятно заради неизпълнение на капиталовата програма, ще влезем в тези 3% дефицит за тази година, но поддържането му ще е доста по-трудно за следващата", изтъкна той и посочи като една от причините увеличените заплати в публичния сектор и ръста на пенсиите.

"Дали бюджетът ще бъде част от политическия разказ по време на предизборната кампания? То вече се случва. Вече е част от този политически разговор", смята Панчев.

Относно забраната за внос на украинско зърно Стоян Панчев коментира, че и парламентът, и правителството са изправени пред труден избор – "сложен политически въпрос, особено преди изборите, особено когато става въпрос за земеделски производители, които са добре организирани".

По темата с диференцираните ставки на ДДС за конкретни бизнеси Панчев заяви, че изключенията за ресторантьорите например са били дадени заради пандемията.

Когато един бизнес може да вдигне цените, ще вдигне цените. Всеки бизнес, когато види възможност, се възползва от нея, каза още Стоян Панчев относно обявеното поредно вдигане на банкови такси.

Все още голяма част от потребителите са съсредоточени в традиционните финанси и затова на банките им е лесно да наложат това, отбеляза той и допълни, че втората причина е свързана с инфлацията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук