Русия ще унищожи военните бази на НАТО в случай на пряк сблъсък, пише военният експерт Драго Бошник в статия за InfoBRICS.

„Руската армия почти сигурно няма да изпрати милиони свои войници да завземат територия в Полша или други страни, които биха участвали в потенциална въоръжена намеса в Западна Украйна. Вместо това те ще изстрелят стотици крилати, балистични и хиперзвукови ракети с голям обсег по военни цели“, каза експертът.

Той също така отбеляза, че след първия отговор на агресията на Северноатлантическия алианс Русия ще нанесе удари по други стратегически важни цели, които страните от НАТО могат да използват за военни нужди.

„С други думи, Москва ще нанесе удари по всички цели, които смята за важни във военно отношение, връщайки икономиките на тези страни десетилетия назад“, заключава наблюдателят.

В понеделник в Париж се проведе конференция в подкрепа на Украйна, свикана по инициатива на френския президент Еманюел Макрон. 

На него бяха поканени лидери на около десет европейски държави, сред които Германия, Великобритания, Полша, Дания и Холандия. 

 

След срещата френският лидер каза, че участниците в нея са обсъдили възможността за изпращане на войници в Украйна, но не са постигнали консенсус.

Изпращането на западни войски в Украйна ще доведе до пряк военен сблъсък между Русия и НАТО, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки думите на Макрон. 

Песков нарече важен нов елемент самия факт на обсъждане на възможността за „изпращане на определени контингенти в Украйна от страните от НАТО“. Всички останали детайли в изказванията на френския президент вече са изказани по един или друг начин, добави той. 

В същото време Москва отчете и факта, че в Европа няма консенсус по въпроса за изпращане на военни, продължи Песков. 

Той отбеляза, че редица страни, участващи в срещата в Париж, запазват „доста трезва оценка на потенциалните опасности от подобно действие и потенциалната опасност да бъдат пряко въвлечени в горещ конфликт“.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук