Случващото се в родното образование напоследък предизвиква все повече коментари и анализи от популярни личности. Причината, разбира се, е повече от ясна - липсата и на отношение, и на действия в полза на учителите и в същото време скандалния ръст на неграмотността, добиваща вече катастрофални мащаби. Всичко това провокира сценариста Иво Сиромахов да опише в безмилостен пост в мрежата мнението си!

Ето и какво гласи той:

"Искате ли да сме страната на тъпаците? Българското общество се сеща за учителите само два пъти в годината – веднъж около 24-ти май, когато в социалните мрежи всички възторжено се юрват да вървят с народа възродени, макар че не знаят кой е написал този свещен химн и защо, аджеба науката е слънце; и втори път – в деня на будителите, когато пускат снимки на възрожденци без изобщо да знаят кои са – просто някакви мустакати хора, които са живели някога си и са направили нещо си там...

Но за образованието трябва да се говори всеки ден, защото мащабите на неграмотността вече са катастрофални. Вижте само как пишат хора, които са завършили училище, а някои дори и университет – вече се смята за обичайно да пишат "сигорно", "копувам", "незнам", "медий", "емоций" и т.н.

И дори не се срамуват от неграмотността си. Първосигналните граждани, които реагират емоционално и не обичат да разсъждават, са свикнали да хвърлят цялата вина върху учителите.

Дали обаче те са виновни? Всъщност учителската професия е най-унизената в обществото – българските учители са хора, които едва оцеляват с мизерни заплати, а държавата им казва – вие сте ненужни, вашият труд струва стотинки и няма никаква полза от вас.

Разбираемо е властта да разсъждава по този начин, все пак в парламента няма образовани хора. Най-голяма вина обаче носят родителите. Преобладаващата част от тях са пълни тъпаци и пращат децата си на училище не за да се учат, а за да им се махнат от главата и да не им се пречкат вкъщи.

Те смятат, че учителите са им длъжни. Че трябва не само да образоват, но и да възпитават децата им. А, ако – недай Боже! – посмеят да им пишат двойка, родителите-тъпаци отиват в училище и търсят саморазправа.

Как да работят учителите, когато авторитетът им ежедневно се оспорва от някакви нискочели примати? Как да очакват полагащото им се уважение от учениците, когато те идват в училище със самочувствието на превъзхождаща класа, и се държат агресивно и нагло?

Как очаквате децата ви да станат грамотни и образовани, при положение, че вкъщи пълните главите им само с малоумия – говорите им за зодии, за предсказанията на леля Ванга и кака Данга, за вредата от ваксините, за ползата от казармата и за задължителната омраза към съседите?

Потресаващо е да чуеш от ученик изречението "ма за кво да го уча тва, ве, то няма да ми трябва в живота".

Ми да бе, пич, то нищо няма да ти трябва. Нито таблицата за умножение ще ти трябва, нито азбуката ще ти трябва. Я виж майка ти и баща ти колко добре си живеят, без да ги знаят тия неща. Що ти трябва да се затормозяваш..."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук