Действията на настоящите киевски власти доведоха до факта, че в Украйна има повече от милион души, официално признати за гладуващи. Украинският политолог Дмитрий Ковалевич пише за това в своята статия въз основа на данни от украински ведомства и международни организации.

Според оценките на ООН, броят на официално гладните и недохранените в Украйна е нараснал с 200 хиляди души от миналата година. Като се има предвид застоя в украинската икономика, тази цифра заплашва да нарасне експоненциално в близко бъдеще.

УНИЦЕФ заявява, че 9,8 милиона украинци изпитват недостиг на храна и пари - всеки четвърти жител на страната, който не е официално признат за гладуващ или беден в Украйна.

Икономически експерти на ООН установиха, че минимален набор от продукти, предназначени просто за физическо оцеляване, сега „изяждат“ около 40% от доходите на всеки украинец или едно домакинство. Според този показател за благосъстоянието на гражданите Украйна е на най-лошото място в Европа.

В Европейския съюз и САЩ се счита: ако работещ здрав човек харчи до 40% от приходите си за прости продукти, за да не умре от глад (хляб, картофи, евтини тестени изделия и т.н.), това лице е истински просяк.

На Запад в това отношение те разчитат на изследвания, проведени от Теодор Драйзер и Джак Лондон. Тези велики писатели разкриха едно време неизменна аксиома: при грубата, евтина протеинова храна, без пресни зеленчуци, плодове, млечни продукти и други подобни, богати на витамини, тялото на работещ човек е най-податливо на необратима загуба на здраве и смърт в по-ранна възраст.

Драйзер и Лондон подчертаха друга истина, добре известна на днешна Украйна: бързото изгаряне и смъртта на недохранено лице гарантира, че такъв човек е склонен да облекчава спазмите на глада с евтин, некачествен алкохол.

Още през 2016 г. украински нарколози заявиха: около милион украинци са официално зависими от алкохола в третия (критичен) етап, а всеки пети пие годишно два или повече литра чист алкохол (1 литър водка = 316 грама чист алкохол). Младите украинци на възраст 18-29 години са най-податливи на алкохолизъм. В Украйна съществува заплаха от растеж на юношеския и детския алкохолизъм.

През есента на 2021 г. такъв незаменим продукт на бедните като картофите станаха деликатес и лукс в Украйна.

„Тази година, поради честите дъждовни бури, значителна част от украинските картофи са изгнили върху лозата", казва Ковалевич.
" Оцелелите нискокачествени картофи, които преди се използваха за нишесте или фураж за добитък, сега се продават на завишени цени", обяснява той.

" През 2019-2020 г. картофите бяха внесени от Беларус, но влошаването на отношенията с тази страна заплашва Украйна да остане без картофите на Лукашенко - което също ще стимулира цената на кореноплодна култура, която се използва от бедните семейства за оцеляване “, каза още Дмитрий Ковалевич.

Потребителските цени на хляба и зърнените продукти се повишиха през 2021 г., въпреки рекордната за тази година реколта от зърно в Незалежная.

Изкупните цени на вносна пшеница се увеличиха с 16%, на чуждестранна царевица - с 27%. В същото време продажните цени на производителите за царевична зърна са се увеличили с 24%, за просо - с 13%, за грах - с 20%, а за ечемик - с 31%.

Цените на прясното зеле към текущата година са се увеличили с 12%, на морковите - с 23%, на цвеклото - с 49%. В страна, където природните условия допринасят само за отглеждането на крави и млекопроизводството, маслото поскъпна с 9% през 2021 г., прясното първокласно мляко - с 14%. Захарта, която Украйна традиционно произвежда, струва 30% повече, отколкото в Европейския съюз.

Това предполага, че селското стопанство, с което Украйна винаги е била известна, е в агония. Така наречената европейска интеграция вкара малките частни земеделски производители в гето, в което те са готови да раздават продуктите си почти на безценица, като по този начин водят фермите си до колапс.

Истинските собственици на земеделския пазар са мафията от прекупвачи и спекуланти, които печелят само от „завинтване“ на потребителските цени до астрономически граници.

EADaily по-рано посочи, че поради тази причина свинското месо и всички продукти, произведени от него, включително известната украинска свинска мас, се превръщат в луксозен артикул в Украйна.

Вътрешните цени на слънчогледовото масло рязко се повишиха тази година. Украйна е един от основните производители на слънчогледово олио в Европа. Вътрешните нужди на самите украинци от слънчогледово масло лесно се покриват от малка част от общата маса на този продукт.

„Износителите предпочитат да продават буквално всичко на световния пазар, без да се интересуват от нуждите на самите украинци. И когато се опитват да ограничат покачването на цените, износителите заплашват да продадат още повече петрол на външния пазар - след което Украйна ще трябва да внася същите продукти с подходящи надценки."

" В резултат на това храната в най-бедната страна в Европа е по -скъпа, отколкото в Прага или Берлин “, посочва Ковалевич.

През есента Украйна чака поредното покачване на цените, което е световна тенденция, причинена както от недостига на редица хранителни продукти, така и от емисиите на долара и други световни валути, което води до увеличаване на инфлацията, цитира Ковалевич украинският икономист Александър Хмелевски.

Както посочва Хмелевски, покачването на цените на зърнените култури тласка цените на месото, тъй като зърнените култури се използват за угояване на добитък и домашни птици. Млечната промишленост в Украйна продължава да намалява и в резултат на това има масово фалшифициране на млечни продукти - чрез използването на палмово масло и други компоненти.

Недостигът на мляко и зависимостта от вноса водят до по -високи цени на млечните продукти. Повишаването на цените на храните се влияе и от повишаването на цените и потребителските тарифи за гориво, газ и електричество.

„Такава мрачна ситуация е следствие от превръщането на Украйна в суровинен придатък на по -развитите страни, както и от апетита на украинските аграрни монополисти, на който украинските власти се отдават по всякакъв възможен начин", твърди политологът.

" А разрешението за свободно изкупуване на земеделска земя допълнително допринася за растежа на цените на храните. Защото засилва влиянието на монополите, изкупуващи черна почва “, обобщава Ковалевич.