„Джентълменското споразумение“ между ГЕРБ  и ПП за съставяне на ротационно правителство, по всяка вероятност ще бъде разтурено, пише „Епицентър“, позовавайки се на свои източници, близки до Борисов.

След пуснатия вчера от Радостин Василев запис ситуацията между двете партии вече е различна. В ГЕРБ зрее масово недоволство и гняв от думите на Кирил Петков и Асен Василев.

Хората на Бойко Борисов били възмутени, че Асен Василев се заканвал „законно или незаконно“ да изчегърта както службите, така и кадрите на ГЕРБ от властта.

Възмущение има и към думите на Асен Василев, че те, „Продължаваме промяната“, искали да проведат местните избори с тяхно МВР. Герберите били бесни и заради унизителното отношение на ПП към Мария Габриел.

“Доверието между нас е счупено“, заяви тази сутрин пред bTV Росен Желязков, който поиска Габриел да вземе втория мандат като кандидат-премиер. Това било първа стъпка към възвръщане на доверието между двете партии.

Ротацията пред разпад? Габриел с тайнствена среща с акад. Денков, а Петков неочаквано... БЛИЦ TV

Желязков настоя да се промени и формулата на кабинет, който да е експертен и в него да не влизат политически лица.

От ПП категорично отхвърлят тази подадена ръка. Лена Бориславова заяви пред БНР, че изключва възможност за промяна в постигнатата досега  договореност.

„Това е наглост“, заявиха депутати от ГЕРБ. Според тях Бойко Борисов ще продължи да натиска за съставяне на правителство с ПП, но мнозинството от ръководството на ГЕРБ са категорично против.

Много силни гласове с тази позиция са на Десислава Атанасова, Делян Добрев, Тома Биков.

Знаков е и постът на Деница Сачева, която също заявява, че политически лидери нямат място в бъдещ кабинет. Позициите на ГЕРБ се отхвърлят от ПП, което означава че Кирил Петков и Асен Василев умишлено тласкат страната към избори.

„Бойко Борисов направи всичко, за да има кабинет, направи много отстъпления и компромиси, но достойнството на партията не може да бъде заложено на карта, тъй като, ако приемем това поведение на ПП, с ГЕРБ е свършено“, подчерта депутат пред „Епицентър“.

Ако доверието между двете партии не бъде възвърнато, а това в момента не се забелязва, по-добре да не съставяме правителство, намекна сутринта Росен Желязков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук