Известният финансист от Съвета по икономически и публични политики (СИПП) Никола Филипов написа горещ анализ, свързан с икономическата обстановка у нас и методите, с които управлява служебното правителство.

Вижте коментара на икономиста:

Виждам, че служебният кабинет иска да покачи максималния осигурителен доход от 3 000 лева на 3 600 лева. В същото време синдикатите ги натискат и за допълнително увеличение на МРЗ на 700 лева.

Явно тези чудовищни илитерати, които поради някакво странно стечение на обстоятелствата временно управляват държавата вече близо половин година, нямат абсолютно никаква представа какво се случва в последните месеци в реалната икономика.

В условията на галопираща инфлация, в която производствените разходи на производителите растат непрекъснато, като тенденцията е този ръст да продължи през следващите няколко месеца, тези хора решават да направят живота на бизнеса още по-тежък, като им увеличат допълнително преките разходи за заплати и осигуровки.

Всичко това естествено се явява пряк разход за бизнеса и в някой момент някои от компаниите ще бъдат принудени да започнат да съкращават персонал.

Тук, дори не искам да коментирам, доколко подобна законодателна инициатива е изобщо в правомощията на един служебен кабинет.