Декември 2021 г. - сформира се четирипартиен кабинет начело с Кирил Петков, който се радва на благословията на новоизбрания с внушително мнозинство президент Румен Радев, пише "Труд".

Новите властници поставят в центъра на управленските си цели отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, за тях това било важно като въздуха и водата. Намеренията им за овладяване на съдебната система са споделени от държавния глава Радев. Той очаква законите в тази посока да бъдат приети през първите 100 дни на новоизбраното правителство.

Декември 2022 г. - кабинетът „Петков“ отдавна е в историята, а архитектът на проекта „Продължаваме промяната“ в лицето на Румен Радев публично се отрича от творението си. Казва, че е първият излъган, когато се е доверил на тези хора и ще надживее „тази шарлатания“.

И още - че политиците от ПП са отнели мечтите за промяна на стотици хиляди граждани. В същото време главният прокурор Иван Гешев е домакин на широк форум срещу речта на омразата, в който е изразено сериозно и  присъствието на „Дондуков 2“. До Гешев са вицепрезидентът Илияна Йотова и правосъдният служебен министър Крум Зарков.

И не само. Сред участниците в международното събитие личат имената на Български хелзинкски комитет, „Билитис“, Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и други правозащитни НПО-та. Гостите от чужбина също са знакови. Сред тях е носителката на „Пулицър“ Мариса Рот, няколко главни прокурори и зам.-главни прокурори от европейски страни, представител на „Евроджъст“ и др.

Гости на официалното откриване са посланици и дипломати в София, български депутати. Видеоприветствия отправят и европейски депутати.

Разбира се участват и представители на традиционните религии у нас. На едно място са православни християни, католици, мюсюлмани, дори главният равин на Нидерландия. Своята история споделя Керен Нол, наследница на оцеляла от Холокоста французойка, загубила живота си при престъпление, довело до гняв цяла Франция само преди четири години.

Няма защо да пресъздавам повече широко отразеното от всички български големи медии събитие. С право журналистите обърнаха внимание на форума, който несъмнено е единствен по рода си в България. Рядко дори и в Европа виждаме подобни прояви, посветени на битката с речта на омразата, от такъв мащаб и калибър.

Какви са основните изводи дотук?

1. Само за година Гешев вече не е обществен враг №1, а напротив – основен фактор, задаващ тона, темпа и пулса на публичния дебат, получил признание дори от вчерашните си опоненти – Илияна Йотова, Крум Зарков, а с това, макар косвено и от държавния глава Румен Радев. Какво нещо е колелото на живота...

2. Радетелите за модерност обаче ги няма. Отсъстваха стожерите на европейските ценности от ПП и ДБ. Нали са големи защитници на Запада? Каква по-голяма тема, какъв по-солиден фундамент на демокрацията за Западния свят от борбата с речта на омразата и насилието, причинено от нея. Просто те са за права и свободи, ама само на теория, не на практика.

3. Нали прокуратурата е лоша, защо тогава БХК е на една маса с нея? Даже не просто случайно на една маса. Гешев лично ги кани и те са там. Значи нещо в опорките на имащите за цел превземане на абордаж на държавното обвинение куца здраво и ще продължи да куца. След като всеки изминал ден разбираме истината за управлението на онези, с описанието на които започнахме разказа. Те искаха да махнат Гешев, но и не само.

Те искаха да превърнат Банката за развитие в своя заложна къща и успяха.

Искаха уж да върнат държавата в граничните проверки на храните, но се оказа, че са сменили една частна лаборатория с друга. 

Искаха да арестуват политическите си опоненти само след лично решение на премиера Кирил Петков, без знанието дори на оглавяващия професионалното ръководство на полицията в лицето на главния секретар на МВР тогава Петър Тодоров.
Искаха да откраднат милиарди през аферата „Джемкорп“. 

Искаха да откраднат стотици милиони през далаверите с връщането на газовите посредници.

Те бяха спрени достатъчно късно, за да нанесат поражения върху страната за години напред. От тях се отказаха политическите им родители и партньори – Румен Радев, Слави Трифонов, Росен Плевнелиев.

Да, справедливостта възтържествува година по-късно и Гешев спечели битката с тъмните сили, но държавата изгуби много. Вредите все пак не са необратими, но ще е нужна много работа за преодоляването на щетите. Тази работа тепърва предстои.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук