Британската медия Sky News публикува материал, в който България е обвинена, че на границата полицаи са стреляли по бежанец. Сайтът прикачва и видеозапис, от който според медията се вижда как на границата с Турция се стреля по млад сириец.

По този повод главният прокурор Иван Гешев бе категоричен, че стрелба не е имало и това е доказано след проверка на прокуратурата в Бургас.

"Инцидентът със сирийски мигранти е отпреди два месеца, дано не се използва ситуативно във вреда на България, защото не го заслужаваме", заяви той след Международната конференция STOP HATE SPEECH.

МВР отговори на "Скай нюз" за изстрелите по мигранти на границата

Относно влизането на България в Шенген Гешев подчерта, че страната ни покрива стандартите за влизане в общността и е незаслужено да не бъдем допуснати. Освен това увери, че никой не иска да разпитва Марк Рюте за твърденията за престъпността у нас. 

По- рано Гешев заяви в своята реч на конференцията, че езикът на омразата трябва да спре. "На форума обсъдихме речта на омразата и как да работим заедно, за да я спрем.

Като главен прокурор за мен са важни различните аспекти на омразата, на проблемите, за да стигнем до решение. Самите ние се мразим в ежедневието си, това вижда до в исторически план. Ние имаме проблем и в нашето общество, а с предубежденията които имаме един към друг, създаваме опасности. Този форум според мен отваря съзможности. Дали ще ги осъществим - за повече добро, по-добър свят зависи само от нас!", каза още той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Източник и видео: Нова ТВ