В продължение на няколко години кървава война в Сирия джихадистите имат съкровената мечта да овладеят един от най-важните градове в страната – крайбрежната Латакия. Тогава ще излязат на един оръдеен изстрел от руската база в Хмеймим.
Всички мечти на екстремистите обаче се разбиват в дълбоко ешелонираната система за отбрана на сирийската войска, наречена от народа „Линия Асад”. Тя може да съперничи на такива военни шедьоври като „линията Манерхайм” и „линията Мажино”.
 

Руското издание „Русская весна” изпратило там свой специален кореспондент. Неговото първо впечатление било, че начупеният релеф е подходящ за скрито проникване на противника, но е още по-пригоден за отбрана. По-внимателното изучаване на укрепената система открива истинската мощ на отбранителните позиции. Снимките обаче са забранени.
 
Най-напред военния специалист го впечатлява факта, че система от окопи и траншеи имат не само няколкото реда позиции в дълбочина на правителствените войски, но и няколко равнища във височина.
 
Пред едно от възвишенията журналистът видял три реда от единични окопи, позиции за оръдията и танковете, защитени с няколко километра минни полета. А ако погледът обход хълма, може да се видят по него още няколко равнища от окопи и траншеи.
 
Между линиите окопи са заложени „умни” мини. Те се активират само от радиосигнали, преди това по тях може дори да се стъпва.
 
Практически всяка, дори и малката, отбранителна позиция допълнително е укрепена с бронирани метални листове и инженерни надстройки от стомана и бетон. Между самите позиции е прокарана много хитроумна система от подземни ходове и тунели.
 
Армейският командир доверил на журналиста, че по протежение на „линията Асад” е създадена уникална система за животоосигуряване. В подземни хранилища са направени достатъчно запаси от вода, продоволствие и гориво.
 
На въпроса относно запасите от оръжие и боеприпаси на линията на отбрана офицерът с гордост отговорил, че то ще е достатъчно на бъдат въоръжени всички сирийци от малък до голям.
 
Въпреки това противникът не прекратява опитите си да пробие отбраната на правителствените войски, те обаче завършват по един и същ начин. А „линията Асад”, твърди журналистът, с всеки ден се усъвършенства и укрепва.
 
Превод и редакция: БЛИЦ