През последните 70 години нито едно събитие не нанесе такива щети на човечеството, като епидемията COVID-19. Въпреки че човешките загуби от коронавирус според СЗО са няколко пъти по-малки от AIDS (СПИН), пише "Труд". 

И това се дължи преди всичко на медийния и политическия компонент. Всяка седмица в научните списания по света пристигат около 1000 статии за коронавируса. А в медиите те са още повече.

Тази информация обаче не добавя яснота, тъй като повечето публикации работят за информационния шум.
Какво си струва да се отбележи?

1) Опитът на съпричастните в изследванията на коронавируса лица да се потвърди гледната точка, че той се е появил не в Уханския Институт по Вирусология (УИВ), а на пазара на морски дарове в Ухан, не убеждава. Не само заради неговата категоричност, което ни принуждава да си припомним съвета на Талейран да не вярваме на слуховете, докато те не бъдат опровергани въз основа на простата предпоставка, че ако в света има лаборатории, способни да създадат такъв вирус и те съществуват, тогава не е изключена вероятността за неговото създаване и изтичане.

Тази версия беше особено активно отричана:
- от водещия вирусолог на УИВ Ши Ченг-Ли (Shi Zhengli-Li);
- от финансиращия г-жа Ши в продължение на много години Питър Дасзак от  EcoHealth Alliance
- от финансиращия г-жа Ши и г-н Дасзак Антонио Фаучи, ръководител на Националния институт по алергични и инфекциозни болести;
- от финансиращия А. Фаучи бизнесмен Бил Гейтс;
- от авторите на статия за произхода на коронавируса в списание Nature от 17 март 2020 г. от Кристиан Дж. Андерсен (Kristian G. Andersen), Андрю Рамбаут (Andrew Rambaut), В. Ян. Липкин (W. Ian Lipkin), Едуард Холмс (Edward C. Holmes), Роберт Ф. Гери (Robert F. Garry) [2];
- от съавторите на г-жа Ши: ръководителят на биолабораторията в Университета на Северна Каролина в Chapel Hill Ралф Барик и Даниел Андерсън, както и много други чуждестранни и местни автори. Интересът им към точно този вариант на разглеждане на въпроса е твърде очевиден, за да не бъде взет под внимание.

2) Освен това е трудно да се опровергае факта, че това огнище в Китай не е първото, въпреки много строгите предпазни мерки. Така още през 2004 г., по време на огнището на тежък остър респираторен синдром (ТОРС) в Китай, се оказа, че първите двама заразени са работили в Китайския институт по вирусология в Пекин, който е част от Китайския център за контрол на заболяванията.

Тогава в резултат на изтичане от лабораторията на Националния център за контрол и превенция (Пекин) на вируса SARS са регистрирани девет случая на инфекция в Пекин и в провинция Анхой и е потвърдено, че причината за инфекция е в лабораторията. Директорът на Китайския център за контрол на заболяванията Ли Лимин и заместник-директорът на Центъра за борба със заболяванията Ян Сяогуанг подадоха оставка, поради неадекватни изпълнения на задълженията си за контрол на разпространението на вируса на атипичната пневмония. 

Но не бяха направени никакви изводи. И през декември 2019 г. тестовете на пациентите с неизвестната пневмония започнаха да пристигат от частните биолаборатории в Ухан до болниците в Ухан. Тестовете показаха, че пациентите са заразени с вирус, подобен на този, който е идентифициран през 2004 г. Това беше новият коронавирус, по-късно наречен SARS-CoV-2 или COVID-19.

3) На фона на яростни отричания на хипотезата за изкуствения произход на вируса, особено забавен е фактът, че още през 2015 г. в списание Nature Medicine е публикувана колективната статия на китайски и западни учени за експериментите по създаването на нов "химерен" коронавирус, базиран на SARS. Както се оказа, този изкуствен вирус е в състояние успешно да се размножава в клетките на дихателните пътища на човека. Проучвания върху мишки показват, че ваксините и лекарствата срещу SARS са малко полезни срещу новия вирус. Заключението на учените беше, че в бъдеще са възможни огнища на болестта при хората в резултат на мутацията на вирусите, циркулиращи в прилепите.

4) След това на 19 юни 2018 г. финансираният от Великобритания институт Пирбрайт подаде заявка за разработването на коронавирус и получи патент на 20 ноември 2018 г. Трябва да се отбележи, че един от спонсорите на този институт е Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

5) Не е изненадващо, че в началото на епидемията веднага си спомниха за по-ранните „пророчества“ на Бил Гейтс. „Ако нещо е способно да унищожи повече от 10 милиона души през следващото десетилетие, това най-вероятно ще бъде особено опасен вирус, а не войната. Не ракети, а микроби“, каза бизнесменът на конференцията TED през 2015 г. И сякаш е гледал на кафе. Сега експертите се чудят дали Бил Гейтс е предсказал епидемията или просто е знаел, защото е бил един от нейните организатори?

На фона на проведеното учение за пандемия Event 201, проведено в Ню Йорк през октомври 2019 г., организирано от Центъра по безопастност в областта на здравеопазването към университета Джон Хопкинс, Световния икономически форум и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс [12], въпросът изобщо изглежда риторичен. В действителност, от 2000 г. насам, Фондацията на Гейтс е инвестирала над $ 2,4 милиарда в СЗО [7].

Почти веднага на Гейтс бе припомнено за програмата му за ваксинация на населението, наречена Pulse Polio. И по-специално, статията на сайта greenmedinfo, където учени от цял свят публикуват своите трудове, със заглавието „491 000 деца, са парализирани от 17 години, и се предлага изследване на индийската програма за ваксиниране срещу полиомиелит“. „Нашите резултати показват, че ръста в заболяванията всъщност е бил от неблагоприятния страничен ефект от програмата за имунизация Pulse Polio“, бе съобщено в нея.

6) Опитите обаче да се свърже Бил Гейтс, който е съпричастен във финансирането на разработките за SARS, с възникващата епидемия и още повече с бъдещото чипиране на хората, не са съвсем коректни, тъй като американската DARPA  се занимава основно с този проблем.
Нещо повече, струва си да се има предвид, че възможностите на Бил Гейтс са несравнимо малки в сравнение с организационните, финансовите и технологичните възможности на Националната институция по здравеопазване (National Institutes of Health - NIH), която управлява десетки милиарди долари и наема хиляди високо квалифицирани специалисти. А Бил Гейтс е само един от нейните спонсори.
 

Отново за вероятността от разпространение на епидемии многократно е писано и казано по-рано. Но интересът на частните фармацевтични компании към бъдещите епидемии вече стана толкова видим поради нарастващата им рентабилност, че това подкопа доверието в тях. Съдебните дела срещу тях зачестиха. И изследователите не изключват възможността за изкуствен произход на вируса. А те трябва да бъдат убедени в обратното, защото са заложени стотици милиарди долари.

7) Но да се върнем обратно в Китай. През декември 2019 г. в лабораторията Ши Ченг-Ли (Shi Zhengli-Li) беше направена проверка и беше издадена заповед за спирането на тестването на новия вирус и унищожаването на всички проби от него. В началото на януари 2020 г. Националната здравна комисия на Китай със специални укази „забранява на всички институции и лица да публикуват каквато и да е информация, свързана с новия вирус, и нарежда на всички лаборатории да предадат всички проби, с които разполагат, в определените съоръжения за тестване или да ги унищожат“.

Освен това властите на Китай премахнаха УИВ от структурата на Академията на науките, като го преподчиниха на Академията за военните науки. Но по това време процесът бе станал необратим. Нещо повече, дори в самия Китай се пише за вината на лабораториите.
По-специално, според професор Ботао Сяо (Съвместна международна изследователска лаборатория за синтетична биология и медицина към Южнокитайския технологичен университет в Гуанджоу) и изследователя Лей Сяо (Университет за наука и технологии в Ухан), коронавирусът е можел да бъде създаден в Уханския Института по Вирусология (УИВ). Но на следващия ден статията им беше изтрита. В същото време, въпреки активните издирвания, нито едно животно от пазарите не беше идентифицирано като възможен източник на инфекция.

8) Америка не реагира веднага на епидемията. Първите статии за вируса в американските медии се появиха едва през януари 2020 г. Но в тях нямаше яснота. Има ли Китай вина за разпространението на COVID-19 все още не е ясно, въпреки че това е много вероятно. Но обвиненията към Китай в прикриване на фактите след декларираната от СЗО пандемия, която по-късно беше публикувана от The Daily Telegraph, се позовава на доклад от 15 страници от разузнавателния алианс „Пет очи“ (САЩ, Австралия, Канада, Великобритания и Нова Зеландия).

Става ясно, че „Китай умишлено е прикрил или унищожил доказателства за огнището на коронавирус след „атаката за международната прозрачност“, отнела десетки хиляди човешки животи, според досието, изготвено от загрижените западни правителства по въпроса за инфекцията с COVID-19.

9) Кой е отговорен за разработката и разпространението на COVID-19? Биологично оръжие ли е то? Кой създаде „пандемията“ и защо? От казаното се вижда ясната финансова и технологична взаимозависимост между китайските и западните научни центрове, занимаващи се с този въпрос, и ясно се виждат източниците на тяхното финансиране, които водят до още един феномен на епидемията. COVID-19 разкри нов психосоматичен набор от инструменти, който действа като оръжие за масово поразяване поради липсата на надеждна информация.

Известно е, че масовото въздействие върху психиката неизбежно води до множество човешки жертви, сравними с истинската война. Такъв беше случаят в страните от бившия СССР през 1990-те, където в резултат на стреса от загубата на смисъла на живота, духовните неприятности и общата пълна несигурност загубата на застрашено население се оценява в милиони (Вижте труда на И. А. Гундарова "Защо умират в Русия. Как можем да оцелеем?"). 

При COVID-19 обаче за първи път епидемията е придружена от системното психосоматично въздействие, причинено от добре поддържаната несигурност от страна на медиите. А самата епидемия доведе не само до паника, но и до промени в мозъка на хората, засегнати от вируса (виж „Обемни промени в мозъка на общата популация и в изолация след избухването на COVID-19“  и др.).

Освен това, този анализ не изключва възможността от промените в поведението, психосоматиката и мозъчната структура да се фиксират епигенетично и да се предават от преболедувалите на техните потомци. И затова можем да възприемем COVID-19 като биологично оръжие, последствията от което все още не са правилно проучени.

10) Досега обаче самият COVID-19 се оказа не толкова ужасен, колкото беше представен чрез въвеждане на „драконовски мерки“, въпреки че е опасен за определени категории хора, принуждавайки правителствата на различните държави да реагират на него, сякаш ставаше дума за нов щам на опустошителната чума. До какво ще доведе това, скоро ще разберем. Но вече е ясно, че последиците за икономиките и финансовите системи ще бъдат ужасяващи и подобни на истинска епидемия или на голяма война, която мнозина очакваха в светлината на засилена глобална конкуренция и новия кръг от борбата за световно лидерство.

Не е изключено конавирусът да я замени, след като причини подобна разруха в икономиките на различните страни. Търсете кой ще има полза, казваха някога римляните. И трябва да търсим някой, който ще стане бенефициент в новите условия. Сред страните няма такива, с изключение на тревожната политика на китайското ръководство, което под прикритието на коронавируса започна да изкупува акциите на западни компании в страната. При тези действия прозира системност. Но какво още има в нея: стратегия или митична постистина, все още е трудно да се каже.

Може би основният бенефициент изобщо не е Китай, а още по-малко САЩ, а някой трети. Този, който не се показва по никакъв начин. Макар че, няма да е възможно да се крие дълго време. Във всеки случай промените, настъпващи с коронавируса, са необратими, и предизвикват форсмажорни фактори, които драстично усложняват историческия процес и променят естеството на социодинамиката в полза на радикалните глобални промени, които ще направят коронавирусния свят неизбежен.