В началото на април в подземните газови хранилища в Европа останаха около 30 милиарда кубически метра гориво. Тези обеми са повече от достатъчни за пролетния и летния сезон, смятат експертите.

Истинските проблеми обаче ще започнат през есента, когато европейците ще трябва да напълнят в тях още 70-80 милиарда кубически метра. Масовият преход към плащания в рубли за руското гориво ще помогне да се справим с тази задача. Примерът на Латвия по този въпрос може да бъде последван от ключовите купувачи на Газпром - Германия, Франция и Италия.

Аномалните студове

Западноевропейските страни бяха затрупани от необичайно студено за април време. Виелиците и снеговалежите не спираха няколко дни. В навечерието на 3 април температурните рекорди бяха счупени в редица страни от ЕС. Германия поведе.

В източната част на страната, в град Котбус, температурата на въздуха падна до -5,9 градуса - местните жители не са виждали такова студено време чак от 1923 г.

Лошото време също изненада хората във Великобритания (-1,2C), Франция (-2,4C), Италия (+1C), Холандия (-2,4C) и Испания (+0,6C).

В тези страни бяха счупени рекордите съответно от 1952, 1956, 1967, 1984 и 1970 г. На този фон подземните запаси на газ в Европа паднаха до 26% от максималното си ниво.

В някои страни вече започнаха масови протести заради повишаването на тарифите за електроенергия. В Лондон през уикенда протестиращи обсадиха резиденцията на британския премиер Борис Джонсън на Даунинг стрийт. От 1 април цената на газа във Великобритания се е повишила с 81%, на тока - с 36%. До края на февруари инфлацията в страната достигна 30-годишен връх, като се повиши до 5,6%, до края на годината тази цифра може дори да надхвърли 9%.

Положението в Италия не е по-добро. През март месечните разходи на италианците за топлинна и електрическа енергия достигнаха 1,3 хил. евро - непосилна сума на фона на икономическата криза. Новите планове на ЕС относно въвеждането на пълноценно газово ембарго срещу Русия могат да довършат и без това несигурната ситуация с енергийната и икономическата криза.

Колко газ е останал в ПГХ

Досега запасите от гориво в европейските подземни газови хранилища (ПГХ) не са достигнали критично ниво. Обемите на суровините в началото на април бяха на ниво приблизително 25-30 милиарда кубически метра, или 26% от максималната запълняемост.

Това е повече от достатъчно за плавното и спокойно прекарване на пролетния и дори летния сезон. Истинските газови проблеми в страните от ЕС обаче ще започнат през есента, предположи директорът на Фонда за развитие на енергетиката Сергей Пикин.

„Проблемът е, че тези 30 милиарда кубически метра е нещо като „средната температура на болните в болницата“. Във Великобритания нивата на ПГХ са на върха си, докато в Австрия има големи проблеми със запасите.

До септември-октомври европейците ще трябва да напомпят 70-80 милиарда кубически метра. Това ще бъде невъзможно без руски газ“, обясни експертът.

Всъщност, добави той, през следващите пет месеца европейците ще трябва да изпомпват по 10-15 милиарда кубически метра в подземните хранилища. За разбиране: точно същият обем се съгласиха в края на март да доставят САЩ на ЕС - за цялата година.
Кой се съгласява за "рублевото разплащане“ за газа?

Редица страни от Източна Европа вече се обявиха за преминаване към плащане в рубли на руския газ. Латвийската енергийна компания Latvijas Gāze заяви, че подобна схема на плащане няма да наруши антируските санкции. Балтийската страна продължава да има дългосрочен договор с Газпром до 2030 г.

„Първото впечатление е, че подобна процедура за сетълмент – в руски рубли – формално не нарушава режима на санкциите и е възможна“, казаха от компанията.

Словашкият министър на икономиката Ричард Сулик подчерта, че доставките на руско гориво в никакъв случай не трябва да бъдат спирани. Русия осигурява 85-87% от нуждите на Словакия от природен газ. Транзитът се осъществява през територията на Украйна. „Ако има условие да плащаме в рубли, тогава ще плащаме в рубли“, каза европейският служител.

Друго мнение по този въпрос изрази държавният секретар на Министерството на икономиката на републиката Карол Галек, изказвайки се на среща на Словашката нефтена и газова асоциация. Според него преминаването към нова схема на плащане е възможно само ако процедурата бъде съгласувана с останалите страни от ЕС, "ако е необходимо".

„Податливата“ Латвия и „непокорната“ Литва

Според литовския президент Гитанас Науседа от началото на април балтийската страна напълно отказва да доставя руски газ. За разлика от Рига, Вилнюс може да си позволи да скъса енергийните връзки с Москва относително безболезнено. Литва закупува ежегодно по-малко от 1% от общия износ на Газпром за Европа, отбеляза Пикин.

„През 2020 г. Литва закупи приблизително 900 000 кубически метра руски газ. На Латвия обаче годишно се падат по-голямата част от балтийския транзит на гориво на Газпром - около 1,5 милиарда кубически метра. Следователно Рига е по-склонна да се отнесе положително към въпроса за плащанията в рубли “, обясни експертът.

С него се съгласи Алексей Белогориев, заместник-главен директор по енергетика в Института по енергетика и финанси. Неслучайно Латвия беше една от първите в Балтийския регион, които отговориха на писмата на Газпром, обясняващи новата процедура за плащане.

„Преди няколко години Литва се отказа от дългосрочен договор с монополиста, увеличавайки вноса на руски втечнен природен газ (ВПГ). Мисля, че тенденцията ще продължи и през 2022 г. Освен това Вилнюс има голям терминал в Клайпеда и сега се водят активни разговори за изграждането на втори обект“, каза анализаторът.

Той добави, че след като получи ВПГ /LNG/, Литва ще препродаде част от горивото на съседните Латвия и Естония. За Вилнюс това е доста печеливш бизнес. За Рига, напротив, поддържането на руските газови доставки е „въпрос на оцеляване“.

Кой ще последва примера на Латвия

За европейските контрагенти на Газпром новата схема на плащане не само не нарушава наложените по-рано антируски санкции, но и практически не се различава от предишната версия. Страните от ЕС хем плащаха за газ в евро, хем ще продължат - ще се променят само детайлите по транзакциите, обясни Пикин.

„До началото на април плащанията се извършваха по европейските сметки на Газпром, сега транзакциите в евро ще се извършват през руската Газпромбанк. Всъщност това са все същите плащания в евро, нищо не се е променило за ЕС в това отношение, промяната е за Русия “, отбеляза експертът.

Поради тази причина, добави той, през април, след Латвия, водещите икономики на ЕС също ще преминат към схемата за плащане в рубли за руски газ: начело ще бъдат ключовите контрагенти на Газпром от Германия, Франция и Италия.

„Русия избра най-мекия вариант за промяна на плащанията за газ. Не европейските купувачи, а Газпромбанк ще отговаря за транзакциите в рубли. Монополистът всъщност анулира Европа по този въпрос “, заключи Пикин.

Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност, не беше толкова оптимист за перспективите за преход на ЕС към плащане на руски газ в рубли. Според него противниците на руския газ в Европа (Литва, Полша) ще продължат да „наливат масло в огъня“.

„Повечето частни търговци са склонни да преминат към новата схема и да продължат да получават газ. Но ситуацията все още е експлозивна. Така че определено няма как да се върне в реториката за отказ на руски газ в Европа, опонентите на Москва се нуждаят от голяма енергийна криза със спиране на доставките. Все още всичко предстои“, завърши той.

Анатолий Акулов