През последните дни погледите на повечето световни лидери бяха приковани върху сестрата на Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, която отправи закана към президентът на САЩ Джо Байдън. Тя предупреди Америка да не участва във враждебни действия спрямо КНДР, а стопанинът на Белия дом „по-добре да не върши неща, които ще му попречат да спи спокойно следващите четири години“, заяви тя. 

Какво я прави толкова дръзка в изказванията й? От къде идва нейното самочувствие на лидер? Възможно ли е да заеме мястото на своя брат? И въобще какво знаем за тази дребничка, но очевидно доста самоуверена севернокорейка?


Ким Йо-чен – момиче на неопределена възраст с тираничен поглед и арогантна усмивка. Повечето експерти са склонни да вярват, че вероятната наследница на империята Ким вече е на 32 или 33 години, но това е несигурно. Информацията за тази млада дама е много оскъдна и доста обща - малката винаги е била в сянката на по-големия си брат и нейната биография не е включена в училищната програма, пише "Труд".

The Washington Post съобщава, че Йо-чен завършва частно балетно училище в Швейцария, където води потаен живот под надзора на пазачи и настойници. Мнозина вярват, че Ким Йо-чен се сближава с брат си, именно докато живеят заедно в Швейцария - и затова тя запазва доверието му и днес.

Завръща се в Пхенян в началото на 2000-те и постъпва в университета Ким Ир Сен, за да учи компютърни науки. След дипломирането си, любимата дъщеря на Ким Чен Ир получава първата си позиция в партийния апарат на страната през 2007 година. Но до 2010 г. Йо-чен не се изявява активно в политиката, само дискретно присъства в съставите на различни делегации.

През 2011 г., след като баща й начело на КНДР е заменен от по-големия й брат, момичето започва да се появява по-често в новините.

Оказва се, че длъжността й е първи заместник-директор на Отдела за пропаганда и агитация на Централния комитет на Трудовата партия на Корея, което е доста сериозен пост. Съдейки по факта, че младата жена е в редиците на кандидатите за членове на Политбюро на Централния комитет на ТПК, за нея е гарантирана партийна кариера.

Очевидно е, че Ким Чен-ун се доверява на сестра си повече отколкото на  всеки друг - тя може да бъде видяна на най-важните срещи на главата на КНДР. Йо-чен дори придружава брат си на историческите срещи с Доналд Тръмп и президента на Южна Корея.

Експертът по Северна Корея Леонид Петров описва ролята на младата жена по следния начин: „Тя е политически довереник, който помага на Ким да поддържа положителен обществен имидж, когато си сътрудничи с чужденци или представители на Южна Корея“.

Твърди се, че оказва съществено влияние за формиране на култа на личността на Ким Чен-ун по модела на дядо му Ким Ир Сен. През 2017 г. е съобщено, че тя организира всички големи публични събития в Северна Корея. Твърди се, че тя насърчава брат си да се представя като „човек от народа“.

Въпреки почти пълната липса на изходни данни, повечето анализатори са склонни да гледат на Ким Йо-чен като на интелигентна и перспективна жена, усъвършенствана по въпросите на вътрешната и външната политика на страната, притежаваща лидерски качества. Тя, за разлика от своя брат, не е свързана с репресии и кървави кланета, въпреки че със сигурност знае повече за тях, отколкото можем да си представим.

Репутацията на по-малката сестра е безупречна – не е забелязана в нищо лошо и дори не знаем как прекарва свободното си време и по какво се увлича. Дали ще бъде наследник на поста глава на последния комунистически режим на планетата?

Вероятната смърт на Ким Чен-ун, чиито подробности стават все по-многобройни и цветни всеки ден, изобщо не гарантира прехвърляне на властта към Йо-чен. Факт е, че Северна Корея е много патриархална държава и затова едва ли ще могат да възприемат жена като национален лидер. Друг недостатък на сестрата на вожда е, че тя няма авторитет и власт в армията, което е много важно за напълно милитаризираната КНДР.

Но предвид традицията на наследена власт в КНДР, партията има малък избор. Освен това със сигурност знаем за волята на Ким Чен-ун - през 2019 г. севернокорейският лидер назначи сестра си за „втория човек в държавата "със специален указ и пожела тя да го замести в случай на заболяване.

Засега можем да правим само прогнози, тъй като не са ясни реалните шансове на Ким Йо-чен за поста генерален секретар. Да, има мнение, че ако една жена оглави Северна Корея, светът ще си спомни с въздишки на съжаление за ексцентричния и усмихнат дебеланко Чен-ун, който може и да се окаже не чак толкова голям тиранин.