В йерархията на животинския свят има един особен вид животно - едно от трите вида на род Язовец, семейство Порови. Известно е като Борсук. Язовецът има характерен нос, който навира навсякъде. Сред хората, “борсуците” не се ползват с добро отношение, може би защото така биват наричани мрачни, неприветливи и зли човеци. А такива хора има навсякъде. Има дори и в правосъдието, при това на най-висшите етажи на неговото управление – във Висшия съдебен съвет. Никак не е трудно, ако човек разпознае в образа на около 70 см. порче един от негативно настроените членове на отиващото си “правителство на съдебната власт”, именно лицето Калин Калпакчиев – любимецът на подсъдими олигарси.

В почивната неделя Калин Калпакчиев за пореден път получи медийна трибуна – ефирът на банкрутиралата бТВ, за да морализаторства по адрес на колегите си, с които в последните пет години е управлявал правосъдието. Без, обаче, да даде обяснения за купищата въпроси, които висят над главата на члена на Висшия съдебен съвет като Дамоклев меч. Калпакчиев е от онези представители на българската държава и обществен живот, за които егото е най-важно. И заради това няма никога да го видите да отговаря на неудобни въпроси, защото те биха разрушили дантеления му образ и нарушили фалцетния му изказ. Заради това, протежето на олигархията, представителят на компрометирания и политизиран Съюз на съдиите в България в отиващия си ВСС, получава трибуна при един от стожерите на баджак-“журналистиката” в кабеларката бТВ. 
 

Баджак-“журналистиката” в услуга на любимеца на олигархичните кукловоди във ВСС

Моралът изисква преди да кажеш лоша дума за другия, поне да имаш смелостта да признаеш собствените си грехове. Не и ако си един от основните проводници и източници на бламиране работата на висшия орган на съдебната власт в изминалите пет години. Заради това Калпакчиев и никога не отговаря на няколко изключително ясни и лесно проверими откъм изнесеното в тях въпроси:

1.    Колко са българските магистрати, които имат скоростно израстване в кариерата, която има Калин Калпакчиев? И за да бъдем конкретни – колко съдии от Софийския районен съд директно стават съдии в Софийския апелативен съд, без да преминават през междинната инстанция – Софийския градски съд. Едва когато Калпакчиев даде обстоятелствен и правдив отговор на този въпрос, той може да получи правото да изрази мнение по кадровите въпроси, които ВСС е решавал от 2012-та година насам.

2.    Как ще обясни г-н Калпакчиев собствения си вот в края на м. януари 2015 г., когато се обяви против кандидатурата на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, а само след броени месеци двамата станаха съучастници в политизирането на правосъдието, войната срещу държавното обвинение и саботиране работата на ВСС?

3.    Идният вторник Калпакчиев ще трябва да мотивира и едно свое решение – освобождаването на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов и една от заместничките му, при това ключова – ръководителят на Търговската колегия на съда. Как така стана, че за малко повече от две години Топалов изненадващо реши, че си е свършил работата и се опитва да се измъкне набързо от правосъдието? Та, нали именно Калпакчиев беше един от най-ревностните му защитници, когато ВСС установяваше нарушение след нарушение в работата на административния ръководител на ключовата съдебна инстанция.

4.    Магистратът чувства ли се в конфликт на интереси, когато собствената му съпруга-съдия решава търговски спорове, при това повече от съмнително, а след това в качеството му на член на ВСС, Калпакчиев се опитва да прикрие скандални обстоятелства?

5.    И понеже Калпакчиев възнамерява да продължи да правораздава след като освободи поста на член на ВСС в началото на октомври, дали не е време, преди да продължи с оправдаването на корумпирани персони, да даде обяснение за едно от емблематичните дела на българския преход – процесът за източване на милиони по Програма САПАРД? Делото е емблематично, защото докато в Германия съучастниците на българските “тартори” на “ужилването” на европейския бюджет отдавна чуха и дори изтърпяха присъдите си, то в България Калпакчиев е един от тези съдии, които оневиниха извършителите на кражбата  на европари.
 

Калин Калпакчиев, Христо Иванов и Мирослава Тодорова обсъждат по кьошетата следващите доноси срещу България

Примерите, които биха разкрили истинския образ на Калпакчиев, могат да продължат до 55, а вероятно и много повече. Защото, в отминаващите пет години, Калпакчиев прилагаше успешно схемата на арогантното изкривяване на фактите и същевременно непрекъснато продуцираше компромати и саботажи. Заради това, днес политизираният магистрат ползва услугите на кабеларката, обслужваща беглеца от правосъдието Цветан Василев, за да атакува колегите си. Прави го със завидна лекота и вероятно, защото продължава да не е обяснил как се вписва в ролята на кадровик на Темида участието му в тайни сбирки с политически лица – с проваления бивш правосъден министър и капитулирал партиен лидер Христо Иванов, с компрометираната заради допуснатия рецидив в забавянето на дела съдийка Мирослава Тодорова и с доносника от Европейската комисия, заради когото страната ни продължава да бъде унищожавана с Мониторинговия механисъм, Юри Тавание, на които срещи биват планирани следващите атаки срещу институции и държавата като цяло.

Наистина е хубаво, че Калпакчиев си отива от ВСС. Лошото е, че борсуците в кадровия орган на правосъдната система не са спрели да се размножават, само въпрос на време е да видим кой ще е следващият представител на един от трите вида на род Язовец, семейство Порови.